Dam-VM i fotboll – vem fan bryr sig?

Imorgon börjar fotbolls-VM för damer i Kina. Under 20 dagar får de svenska damerna en uppmärksamhet som inte ställs i någon som helst proportion till vad som i normal fall presteras på planen.

Damfotboll i Sverige är en sport som intresserar svenska folket ungefär lika lite och lika sällan som curling, skytte och modern femkamp – enbart i samband med ett stort mästerskap där vi blir något mer intresserade enbart för att det handlar om vår nations ära i internationella sammanhang.

I samband med varje OS eller VM kommer alltid diskussionen upp om att damfotboll missgynnas i relation till herrarna. Den då aktuella framgången i mästerskapet tror man kommer att ge damfotbollen den skjuts som de anses att sporten är värd i form av intresse och ekonomiska förutsättningar.

Grejen är bara att det händer aldrig. 5 veckor efter mästerskapet är slut intresserar damfotbollen sponsorer och publik precis lika lite som 5 veckor före mästerskapet.

Det är helt enkelt så att damfotboll enbart engagerar det svenska folket i någon större utsträckning när det handlar om möjligheter att vinna EM, VM eller OS. Damfotboll är för publiken mer en rolig grej vid de här tillfällena än något som lämnar ett eftertryck.

Bäst kan det kanske liknas vid en gatufest där man dricker öl i plastmugg och umgås med människor från sin hemstad som man bara träffar en gång om året. Man tycker det är trevligt just då, men när man dagen efter, vid närmare eftertanke, begrundar det hela kommer man fram till att ha lurat sig själv en smula.

Så därför kommer det att bli som vanligt när VM drar igång. Man tittar för det är just VM och man håller, givetvis, på Sverige både i enskilda matcher och totalt sett. Men skulle det gå åt pipsvängen redan i gruppspelet så är det glömt redan i samma sekund man stänger av TV:n.

Det är skillnad det mot när Lagerbäcks landslag slås ut på ett grymt sätt mot Holland i herrarnas EM eller snöpligt förlorar mot Senegal i VM.  Fast att det gått flera år sedan dess kan man fortfarande ta på den grymma känslan när detta skedde.

Är det någon, mer än de närmast sörjande, som har samma känslor över damernas förlust i VM-finalen för 4 år sedan?

Aktuella länkar:

Dn

Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , Intressant.se