Är Johan Wissman verkligen inte dopad?

Visst är det fantastiskt att se en svensk friidrottare som kan hävda sig gentemot världseliten på en sprintdistans som 400 meter!

Johan Wissman har på ett mycket övertygande sätt tagit steget från 200 m till 400 m den här säsongen. Igår kom den andra tredjeplatsen och det andra svenska rekordet (45.03) på distansen.

Hans springer så himla imponerande att jag inte kan slå bort tankarna på doping ur huvudet. Kan en svensk sprinter verkligen slå sig in i världseliten på den, enligt expertisen, allra tuffaste distansen av alla utan att ha använt otillåtna preparat?

Det finns självfallet inga som helst bevis. Han gör inte heller något underligt upplägg där han likt Kenteris, Thanou och många andra som enbart dyker upp i samband med mästerskapen, utan presterar lopp efter lopp på samma höga nivå.

Om man tar en jämförelse med exempelvis Sven Nylander, som var en av våra stora stjärnor inom friidrotten innan vi hade riktiga stjärnor, så var hans form som en berg- och dalbana där de få toppresultaten alltid presterades i samband med mästerkskapen.  Där emellan, alltså 90% av loppen, var resulten på en helt annan nivå, betydligt mer likt de greker och bulgarer, utan jämförelser i övrigt, som senare åkt dit för doping.

Jag tror inte att Carolina Klüft, Christian Olsson eller Kajsa Bergkvist är dopade för de har varit extrema talanger ända sedan unga år och därefter mer eller mindre varit dominerande i sin gren under många år. Jag tror inte heller att Sanna Kallur, Stefan Holm eller Mustafa Mohamed är dopade för de har målmedvetet tränat och tävlat i mängd fram till den position de ville nå.

Jag hoppas självklart också att min känsla är totalt fel när det gäller Wissman, och att vi
fått en sprinter i världsklass inför årets VM och nästa års OS i
Beijing.

Men vi ska inte inbilla oss att Sverige är någon form av
dopingfri zon, där alla dopingfall som sker har en mystisk utländsk anknytning, och där det bara dyker upp äppelkäcka Carolina Klüfts ur
skogarna som dominerar sin gren genom att käka knäckebröd och banan
varje dag.

Aktuella länkar:

Aftonbladet

Dn

Svd

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se