Sossarnas vidriga människosyn

Efter den senaste veckans heta debatt om vår hemska
och okänsliga borgerliga regering, som bryskt ger sig på redan sjuka
människor genom att försöka begränsa möjligheten till sjukskrivning,
kan det vara värt att läsa nedanstående citat
:

"Läkarnas och vårdcentralernas roll i sjukskrivningsprocessen kan bli dramatiskt mycket bättre."

"Många gånger har vi kanske av slentrian sjukskrivit för länge och utan
riktiga insatser under sjukdomstiden. Det är jättesvårt att komma
tillbaka till arbetet efter en lång sjukdomsperiod."

"Svenska läkare sjukskriver alltför lättvindigt. […] Jag tror det finns en slentrian som inte är bra för patienten."

"Ju längre sjukfallen pågår, desto större risk finns att sjukskrivningstillståndet fortsätter ytterligare en månad. Redan på ett tidigt stadium etableras skillnader i detta avseende."

"Det
är jättesvårt att komma tillbaka till arbetet efter en lång
sjukdomsperiod. Min ingång är att dessa riktlinjer ska vara till stöd
och hjälp."

"Genom partiell sjukskrivning kan kontakten med arbetsplatsen upprätthållas, vilket anses kunna underlätta återvinnande av resterande arbetsförmåga. Ett ökat antal partiella sjukskrivningar reducerar antalet nettodagar"

"En ökad partiell sjukskrivning är något som regeringen eftersträvar. Deltidssjukskrivning skall vara normen även om vissa bedömare har framfört farhågor om att ökad partiell sjukskrivning används eller kan komma att användas som en arbetstidsförkortning."

I bloggosfären har det från vänsterhåll varit krigsrubriker som Omänskligt, Idioti, Inhumana borgare, Regeringen har en vidrig människosyn, Cyniskt regeringsförslag och Kriget mot sjukskrivna trappas upp.

Man kan säkert, och bör så också ha, synpunkter på vilka regler som ska gälla och hur vi bäst undviker långa sjukskrivningar som cementerar fast människor utanför arbetsmarknaden.

Men att prata om en ohederlig regering med en vidrig och iskall människosyn som bedriver ett krig mot de sjukskrivna är inget annat än trams från, som Bejconpire skriver, en onyanserad gnällvänster.

Detta särskilt med tanke på att det var den förra socialdemokratiska regeringen och dåvarande arbetslivsminister Hans Karlsson som, med stöd av vår nuvarande regering, för 2 år sedan gav Socialstyrelsen det uppdrag de nu slutfört.

På tal om Hans Karlsson förresten; vilka av citaten i början av texten tror ni att han står bakom, personligen eller via regeringens proposition, och vilka uttalanden har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson gjort i anslutning till veckans storm?

Citat 1, 3, 4, 6 och 7 tillhör vår förra regering och Hans Karlsson. Citat 2 och 5 får vår nuvarande regering och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ansvara för.

Om det nu är så att det ska uttalas åsikter om politiker med ohederlighet, iskallhet och vidrig människosyn så får nog den benämningen ske i en betydligt vidare grupp än bara på vår nuvarande borgerliga regering.

Slutligen ett tack till  Katarina Larsson på Borås Tidning som med sin ledare i dagens tidning inspirerade till detta inlägg.

Aktuella länkar:

Dn1

Dn2

svt.se

Svd

BT.se

The Bejconpire 

På Knuff.se om Socialstyrelsens riktlinjer

Bloggar vars rubriker jag plockat som exempel:

Ryggraden, Min plats bland orden, Svensson, Magnus Krusells blogg, Surtant

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , Intressant.se