Profeten Muhammed som rondellhund

Den skånske konstnären Lars Vilks stoppas från att visa tre teckningar föreställande profeten Muhammed som en knubbig och hjulbent rondellhund.

Teckningarna skulle finnas med på en utställning i Tälleruds hembygdsgård utanför Karlstad, men plockades bort dagen innan utställningen "Hunden i konsten" skulle starta.

Den ansvariga för utställningen, Märta Wennerström, säger att hon inte ville plocka bort bilderna, men har tvingats ta bort dem efter påtryckningar från andra personer som är rädda för reaktioner likt de som kom efter den publicering som danska Jyllands-Posten utsattes för. Hon erkänner att hon varit undfallen.

Konstnären själv säger så här på sin blogg där ni också kan se en av bilderna:

"I konstvärlden får man inte utsätta islam för några kränkningar.
Muhammedanerna kan bli ledsna. Och terroristerna kan bete sig på ett (i
viss mån förståeligt) men ändå otrevligt sätt. Terroristerna är för
konstvärlden (som alltid lutar mot vänster) fiendens fiende.
Västvärldens stormakter kan utsättas för kränkningar eftersom vi då har
yttrandefriheten."

Även Per Gudmundson väljer att publicera bilden på sin blogg. Han gör det med rubriken "Hädelse är inget brott – det är en konstnärlig plikt".

Det är en oroväckande och oacceptabel utveckling när människor i vårt land är så skrämda av potentiella hot grundade i religiositet att en konstutställning i de värmländska skogarna censurerar en av de tillfrågade konstnärernas alster.

Aktuella länkar:

Svd

Aftonbladet

Lars Vilks blogg

Gudmundson

 

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se