Mustafas svenska rekord är en guldtid i VM

Gärderuds seger på 3000 m hinder och Bernt Johanssons i linjeloppet, där han kör ensam i ett regnigt Montreal eskorterad av mc-poliser, är det jag kommer ihåg allra bäst från OS 1976.

Jag vet inte om det beror på att just dessa två klassiska svenska OS-gulden har visats så många gånger genom åren, eller om det är så att jag kommer ihåg detta ändå, när jag som 6-åring satt framför tv:n.

I vilket fall som helst har nu, på dagen 31 år efter OS-triumfen, Anders Gärderuds svenska rekord slagits av Mustafa Mohamed. Det skedde med drygt 2 sekunder och den nya rekordtiden är 8:05.75, vilket är den tredje bästa tiden i världen i år.

På världsbästalistan genom alla tider landar Mustafa på 23:e plats, med 19 kenyaner, 2 marockaner och en holländare framför sig.

Det är självklart imponerande av honom att slå ett så gammalt svenskt rekord och dessutom nästan sno åt sig europarekordet på kuppen, men att Gärderuds rekord har stått sig så länge är minst lika imponerande, för det är inte ett "dåligt" svenskt rekord det handlar om.

Nu kommer förväntningarna och pressen på Mustafa Mohamed att skruvas upp till enorma nivåer inför friidrotts-VM om en månad. Det tycker jag vi ska låta bli.

I de senaste stora mästerskapen har segrartiderna nästan uteslutande varit sämre än det nya svenska rekordet:

  • Helsingfors 2005 – Shaheen Saif Saaeed 8:13.31
  • Athen 2004 – Ezekiel Kemboi 8:05.81
  • Paris 2003 – Shaheen Saif Saaeed 8:04.39
  • Edmonton 2001 – Reuben Kosgei 8:15.16
  • Sydney 2000 – Reuben Kosgei 8:21.43

Faktum är att det vid 93 tillfällen sprungits 3000 m hinder snabbare än gårdagens svenska rekord.

Mustafa_mohamed

Mustafa Mohamed kan säkert göra ett bra resultat i VM i Osaka, det har han visat vid de senaste årens msäterskap, men där handlar först om
försök och sedan om en final i en gren där det numera nästan
aldrig presteras världsrekordtider, utan snarare handlar om taktiska
övningar där kenyanerna gör allt som står i deras makt för att bärga
alla tre medaljerna, vilket de nästan alltid har kapacitet för.

Sett till tiderna i 2000-talets mästerskap är det nya svenska rekordet en potentiell guldtid, men då måste precis allt stämma för Mustafa Mohamed.

Skulle han ändå lyckas, att i ett VM slå alla kenyaner och marockaner, är det förmodligen den största bedriften av en svensk friidrottare genom alla tider.

Aktuella länkar:

Mustafa Mohameds sajt

Dn

Aftonbladet

 

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se