Får man slå någon som tar en på schnalen?

Pridefestival och Glenn Hysén känns inte som den mest klockrena kombinationen man kan tänka sig, men vad vet jag om Glenn bakom fotbollsridåerna.

En som inte uppskattar att han ska invigningstala är Anders Selin, tidigare ordförande för Stockholm  Pride och tidigare förbundsordförande för RFSL. Han anser att Hysén borde ha dömts för hatbrott när han för några år sedan slog ner en man som tafsade på honom på en flygplatstoalett i Frankfurt:

"Kanske tolkade mannen något som Glenn gjorde som en
invit eller så var han bara väldigt omdömeslös. Självklart ska man få
värja sig mot att bli tafsad och kladdad på. Mannen som tafsade gick
över gränsen för vad som är tillåtet och han gjorde fel. Men var
mannens överträdelse så grov att han förtjänade att bli nerslagen? Hade
inte en knuff och ett "lägg av" varit tillräckligt för att få mannen
att fatta att han inte hade något där att hämta och att han gick över
gränsen? Jag hävdar att Glenn Hysén överreagerade och att han använde
övervåld mot en man som tafsade på honom."

Det är svårt att förstå hur Anders Selin kan få det till ett hatbrott när Glenn Hysén själv blev sexuellt trakasserad vid tillfället.

Är inte förutsättningen för att Glenn Hysén skulle ha begått
ett hatbrott att mannen som trakasserade honom faktiskt är homosexuell?
Vet Anders Selin detta eller utgår han ifrån att det måste vara en
homosexuell man som tar Glenn Hysén på kuken?

Så här beskrev Hysén själv händelsen i Frankfurt:

"Vid pissoaren stod det två snubbar. Jag ställde mig mittemellan. Efter en halvminut kom det in en snubbe till. Han ställde sig bredvid mig och började bli närgången. Han tog mig rätt på schnalen, idioten!"

I det här läget ska man, enligt Anders Selin, handla lugnt och sansat och tala om att det inte är okej att någon, som Hysén uttrycker det, tar en rätt på schnalen.

Det finns säkerligen lägen när det lugnt och sansat går att be en person sluta upp med de sexuella trakasserier som personen just gör sig skyldig till. Men i den situation som Glenn Hysén befann sig i, på en flygplatstoalett i Frankfurt, skulle nog tyvärr inte heller jag reflektera över vem det är som trakasserar eller antastar mig på det vis som nu skedde.

Jag skulle, förmodligen alldeles livrädd, så fort som möjligt ta mig därifrån, med en knuff eller ett slag om så hade behövts. Och rädslan har inte något med fördomar eller homofobi att göra, utan bottnar i en ovilja att bli kränkt på ett sätt jag inte önskar av någon.

Jag har i min enfald utgått ifrån att ett sådant beteende inte är ett normalt beteende oavsett vilket kön och vilken sexuell läggning personen har.

Aktuella länkar:

Dn

Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se