Elfsborg säljer gnällig spelare

Elfsborg är svenska mästare i fotboll.

Elfsborg vill stabilisera sig som en förening med ambition att varje år kunna vinna allsvenskan, och därmed bli Sveriges representant i kvalet till Champions League.

Elfsborg är i den positionen i år och ska om inte speciellt många veckor påbörja detta kvalspel mot Linfield.

Hur ser då Elfsborgs satsning ut, när man vill lyckas med det "omöjliga", och nå gruppspelet?

Försäljning 1: Jon Jönsson
Försäljning 2: Joakim Sjöhage

Nya spelare: ?????

Att sälja Jon Jönsson till Toulouse för 20 miljoner kronor, det högsta priset för en svensk försvarsspelare från allsvenskan, är inte speciellt konstigt. Ingen svensk klubb kan under nuvarande förutsättningar tacka nej till 20 miljoner. Här väntar man mer på reaktionen över att bli av med sin bästa försvarsspelare – vem kommer att köpas in som ersättare?

När sedan den 20-årige talangen Joakim Sjöhage, som trött på att slita bänken igår såldes till norska Brann för 2,8 miljoner kronor, så kan det kanske tyckas lika självklart som att sälja Jon Jönsson.

Jag tycker inte att det är självklart, men så som jag uppfattar situationen handlar det om att undvika en gnällande spelare som inte får den matchtid han själv önskar. På klubbens hemsida säger man att "helst av allt hade vi velat behålla Joakim men vi får tro att detta blir en bra lösning för samtliga parter."

Jag tror att detta, tillsammans med Sjöhages egna kommentarer över sin besvikelse över utebliven speltid, säger det mesta om det nödvändiga i försäljningen.

Den stora platsen för Elfsborg i hans fotbollshjärta är i alla fall inte större än att han hoppar över möjligheten att hjälpa denna klubb till en plats i Champions Leagues gruppspel.

För även om detta fortfarande är en högst hypotetisk tanke så kan jag se just Sjöhage framför mig, i ett antal matcher mot europeiska storklubbar, sprintades ifrån försvararna och göra några klassiska svenska mål som den perfekte inhopparen.

Då snackar vi kontraktsmöjligheter med betydligt bättre klubbar än en norsk medelmåttig förening.

Men för att detta ens skulle kunna komma i närheten av möjligt hade Elfsborg först fått se till att spendera en del av de där 20 miljonerna för en eller ett par kompetenta försvarsspelare. Nu har inte detta skett och på en vecka har föreningens möjligheter att ta sig igenom kvalspelet minskat dramatiskt.

När återtar Stefan Andreasson & Co initiativet över de möjligheter som ligger på bordet?

Jag är nämligen alldeles övertygad över att så kommer att ske på ena eller andra sättet. Så höga tankar har jag, trots mitt blåvita hjärta, nämligen om Stefan Andreasson att jag förväntar mig nya presskonferenser inom det snaraste.

Aktuella länkar:

Aftonbladet

Elfsborg.se

BT.se

Dn

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se