Ännu en karensdag löser ingenting

Det sägs att det är ett internt arbetsmaterial och ingenting annat.

Låt oss hoppas att det är så beträffande införandet av ytterligare en karensdag i sjukförsäkringen.

Anders Borg säger att det finns för "dåliga vägar tillbaka till arbetet för dem som är
långtidssjukskrivna och förtidspensionerade. Därför är det naturligt
att vi inför budgetpropositionen ser över vad det kan behövas för
åtgärder."

Det stämmer säkert att det finns av en mängd orsaker finns för dåliga möjligheter att ta sig in i arbetslivet efter en långtidssjukskrivning, men jag kan inte förstå vad ännu en karensdag har med dessa möjligheter att göra.

Det kommer att bli ännu fler än idag kommer att gå till jobbet när de egentligen borde vara hemma med resultatet att fler på arbetsplatsen riskerar att också smittas.

Det är självfallet inte något positivt för den anställde om ännu en dag skulle bli obetald och dessutom kan jag inte se någon större fördel som arbetsgivaren skulle kunna få genom att ha en egentligen sjuk person på jobbet som inte kan prestera normalt.

Sedan finns det en annan risk om detta införs och inte harmoniseras med andra ersättningar. Hur skulle exempelvis uttaget av vård av barn-dagar se ut med ytterligare en karensdag? För inte vågar regeringen sig på att införa karensdagar även här?

Om detta skulle resultera i ett genomförande är jag mycket spänd på att höra motiveringen och kopplingen till den problematik som finns i att komma tillbaka till arbetslivet efter en långtidssjukskrivning.

Aktuella länkar:

Dn

Svd

Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , ,