Lady Di:s död är inget mysterium

Snart är det 10 år sedan den där kvällen i slutet av augusti 1997 när prinsessan Diana förolyckades i Paris.

Jag minns själv den där dagen, som jag tror var en söndag, när meddelandet kom om hennes död och man fördes med i den stora sorgen som kablades ut.

Jag minns också den där dagen 1981 när hon som 20-åring gifte sig med prins Charles, något som i efterhand nästan kan ses som en lika tragisk händelse som den 16 år senare. Det var där hon gav bort möjligheten till ett någorlunda normalt liv och förföljelsen av henne som person började.

Lady_di

Vi kommer garanterat att översköljas av uppmärksamhet fram till 10-årsdagen. Vi kommer också säkerligen att kunna se ett antal dokumentärer på tv, både om hennes liv och konspirationsteorier runt olycksförloppet.

Redan nu börjar denna upptrappning. I förra veckan visade engelska Channel 4 en dokumentär där bilder av en döende Diana kablades ut.

Det planeras en film om hennes liv där producenterna vill ha Kiera Knightley att spela huvudrollen som Diana.

Och självfallet fortsätter också spekulationerna om vad som egentligen hände före och i den där tunneln i Paris.

Det finns den ena vilda teorin efter den andra, men det jag tycker är det allra viktigaste att konstatera är att huvudorsaken till att olyckan inträffade var att chauffören Henri Paul var berusad.

Sedan kan man tycka vad man vill om att bilen förföljdes av paparazzis och att det i sig är någonting sjukt.

En annan intressant och inte helt oviktig detalj i sammanhanget är att den som överlevde kraschen var Dodi Fayeds livvakt, den ende i fordonet som använde bilbälte.

Kombinationen full chaufför och bälteslös är aldrig speciellt bra, inte ens för England’s rose.

Aktuella länkar:

Svd

Dn

Aftonbladet

Channel 4

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se