Vi är inte redo för ny EMU-omröstning

Det är mindre än 4 år sedan det blev nej i folkomröstningen om valutaunionen och införande av euro som valuta i Sverige.

Det var en av de kraftigaste markeringarna från svenska folket som jag kan minnas där alla de stora partiernas företrädare och många andra förespråkare blev rejält blåsta.

Det kommer en dag när vi återigen ska ta upp frågan om euro eller inte, men att dagen för en ny folkomröstning skulle infalla redan före nästa riksdagsval 2010 har jag svårt att se. Inte för att jag vill avvakta med införandet, utan mer för att jag har väldigt svårt att se ett ja från folket i en omröstning.

Jag sympatiserar med folkpartiets Birgitta Ohlsson när hon säger att euron är en symbol för europa och att euron förenklar mycket. Men just symbolfrågan euro kombinerat med den svenska eu-skepsisen tror jag skulle resulterara i ett nytt kraftigt bakslag i en folkomröstning före nästa val.

Faktum är att skillnaden till nej-sidans fördel snarare är större nu än vad den var i omröstningen 2003. I alla fall var det så när SCB senast presenterade en mätning i november 2006.

I den undersökningen svarade bara 34,7 procent att de skulle rösta ja till införande av euro.

Aktuella länkar:

Svd

SCB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Intressant.se