Akta er för skatteverkets spritpolis

Se där ja!

I min enfald trodde jag att det nu var riskfritt för alla som vill köpa sprit via nätet när Tullverket radikalt minskat sina kontroller av ankommande sprit från europeiska leverantörer. Men Skatteverket lägger sig minsann inte i hängmattan!

Jag satt och undrade vad folkhälsominister Maria Larsson svamlade om för några veckor sedan i Aktuellt-studion då hon sa att det fanns en beredskap från statens sida när
EU:s beslut att ge svenskar rätt till privatimport kom. Jag trodde då
att varken hon eller någon annan hade en aning om hur staten skulle
tackla detta och att det inte fanns skuggan av en chans att komma åt
detta på ett rimligt vis.

Alldeles uppenbarligen en lång näsa till mig
och mina felaktiga farhågor. Jag är inte speciellt ledsen över det.

Skatteverket begär helt enkelt handräckning, via sina utländska kollegor, hos de företag som levererar spriten. Detta innebär att de får ut underlag som visar vem som beställt och exakt vad de beställt. Sedan går det ut ett brev till beställaren där de uppmanas betala in skatten och en förseningsavgift på 1000 kronor.

Midsommarspriten, som dracks upp för snart en vecka sedan, kan innebära en rejäl baksmälla för många.

Absolut_vodka

Jag gissar också att Anitra Steen och hennes kollegor på Systembolaget jublar både åt detta och SOM-institutets årliga undersökning som visar att det skett en radikal förändring i synen på den svenska alkoholskatten.

20% har det senaste året ändrat uppfattning i frågan om att en sänkning av alkoholskatten är ett dåligt förslag. Förra året var siffran 16% och i år 36%.

Aktuella länkar:

Svd

Dn

SR.se

Mitt eget inlägg 5 juni

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Intressant.se