Abortmotståndet krossades

Antingen var den kontroversiella frågan om inskränkningar i aborträtten rejält uppförstorad inför kristdemokraternas riksting, eller så röstade inte alla efter egen övertygelse.

För om man ska tolka rapporteringen från rikstinget så krossade Göran Hägglund och partiledningen motståndarna i den här frågan.

Alla realistiska kristdemokrater har insett det politiskt omöjliga i att idag driva en skärpt abortlagstiftning för att vinna väljare och växa som parti, men frågan är vad som sker om opinionen inte vänder för partiet och vad som händer om Göran Hägglund tvingas bort?.

Kommer då mer radikala strömningar i partiet att rycka åt sig ett större mandat, och locka över några av de idag realistiska, för att föra en politik med fler konservativa förslag på en rad olika områden? Det är inte omöjligt, men då blir nästa och helt avgörande fråga om en sådan omsvängning verkligen lyfter ett svenskt politiskt parti över 4%-spärren?

För sanningen är att den grupp kristdemokrater som vill sänka gränsen från 18 till 12 veckor inte vill nöja sig med detta. De vill strama åt tyglarna betydligt mer än så och vill förmodligen helst inte att abort en ska finnas som en laglig möjlighet.

Det är inte en helt omotiverad fråga att ställa sig om det så kraftiga
bifallet för partiledningen var ett sanningsenligt utfall eller om det var för partiets bästa.

Aktuella länkar:

Dn

Svd

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se