Låt gentestat syskon rädda Felix

Ligger hemma och snörvlar med lite feber. I relation till vad jag såg i morse på Gomorron Sverige är det inte nämnvärt synd om mig.

Jag såg Fredrik och Helena Richardson och deras kamp för att undvika att deras 4-årige  son Felix,  som redan bär på anlagen, när som helst ska drabbas av att en allvarlig ämnesomsättningssjukdom bryter ut och bryter ner honom.

Deras äldste son Mattias, nu 11 år gammal, har burit på samma anlag sedan födseln. För honom är det redan försent. Hans sjukdom briserade för ett drygt är sedan och han är idag blind, stum och förlamad.

För att undvika att även Felix sjukdom bryter ut vill Fredrik och Helena genom provrörsbefruktning,  med ett embryo som är fritt från de anlag som de båda sönerna fått, föda ytterligare ett barn som kan donera stamceller till sin storebror Felix. Därmed kan man undvika att även han drabbas.

Nu är det inte så enkelt att genomföra detta. Ja, det är rent medicinskt inte några problem, men för att de ska få genomföra en provrörsbefruktning av det här slaget måste Socialstyrelsens vetenskapliga råd tillåta detta. Deras beslut kommer på måndag.

Om de säger nej måste familjen antingen acceptera att deras yngste son vilken dag som helst kan drabbas på samma vis som Mattias redan gjort. Antingen det eller betala för att få provrörsbefruktningen av ett embryo fritt från sjukdomsanlag genomförd utomlands.

De har redan satt in den första summan pengar för att så fort som möjligt komma igång utomlands om Socialstyrelsen säger nej.

För mig finns det inte någon som helst tvekan om att de självklart ska få det tillstånd som krävs, föda ännu ett barn så som de hade planerat innan sjukdomsfrågan blev akut och därmed rädda sin yngste son Felix från att drabbas på samma fruktansvärda sätt som sin storebror.

Om den ett år gamla lagen inte är tillämplig i det här fallet så vet jag inte när den kommer att vara det.

Aktuella länkar:

svt.se

Svd

Aftonbladet

Dn

 

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se