Är SAS en nationalklenod?

Sas_2Jag blir lite förundrad över den strejk som HTF startade idag och som drabbar
SAS.

Det handlar inte så mycket om strejken som sådan, även om det i relation till andra flygbolag i europa synes vara lite av en lyxstrejk.

Det som gör mig förundrad är hur en del av de som kommenterar det som drabbar SAS. Det handlar inte om vilket företag som helst här utan de framställer det som om SAS vore kronan i den svenska juvelen, en nationalklenod som det minsann är mycket synd om.

Det är alltid tråkigt att en strejk är tvungen att tas till för att förhandlingsparterna inte kan komma överens, men jag har svårt att komma fram till att det är extra synd det nu drabbade bolaget SAS.

HTF skrev nyligen på ett avtal med två andra flygbolag,  Skyways och Golden Air, som ger de anställda 10,3 % under 3 år. Det är på samma nivå som SAS är beredda  att skriva avtal om.

En intressant fråga är vilka övriga villkor personalen på Skyways och Golden Air har i relation till den nu strejkande SAS-personalen.

Hur är det med matraster och pisspauser på deras flygplan och andra jämförbara bolag i europa? Inte för att det är avgörande för att SAS-personalen vill ha förbättringar, men för att kunna sätta in strejken i sitt rätta perspektiv.

Aktuella länkar:

Dn

Uppdatering:

Johan Ingerö bloggar om strejken och kallar den precis som jag för en lyxstrejk. Dessutom har han också svårt att förstå vurmandet för SAS som bolag:

"Men vad jag förstår så ligger kabinpersonalens medianlön på 33 000 kronor i månaden, och arbetsveckan omfattar 28 timmar.[—]För att hitta en jämförbar lyxstrejk får man således kika på NHL-spelarnas strejk för två år sedan.[—]Samtidigt har jag svårt att ställa mig på arbetsgivarnas sida.

SAS är
såvitt bekant det enda stora bolag som kan få för sig att köra en
passagerare tvärs igenom Europa utan att erbjuda så mycket som en halv
kopp snabbkaffe under resan. Mat? Glöm det. Istället hänvisas de arma
resenärerna till Pressbyrå-sandwichs för samma kvadratmeterpris som en
lägenhet på Öfvre Östermalm.[—]Faktum är att RyanAir kör dig till London för ungefär samma pris som någon grinig SAS-tant häller upp din skvätt pås-te."

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se