Magnus Betnérs Stureplansanalys

Idag har vi ett alldeles lysande exempelkvällstidningsjournalistik när den är som sämst.

Ståupp-komikern Magnus Betnér kommer i kvällens (!) "Sverige dansar och ler" att vandra runt i 2,5 minuter vid Stureplan i Stockholm och rent allmänt driva med det mesta som sker där. Henrik Schyffert la ut klippet på sin Youtube igår och en finurlig journalist på Aftonbladet snappade upp Betnérs sista meningar som låter så här:

"Jag tror inte Tommy Zethraeus var så jävla fel
ute som vi trodde. Frige honom! Ge honom en fälthaubits och låt honom
göra färdigt jobbet."

Ryckt ur sitt sammanhang kan vem som helst reagera över vad han säger. Men det handlar om de sista sekundrarna i en 2 minuter och 26 sekunder lång utläggning om Stureplans-fenomenet.

Det journalisterna i fråga har gjort är att ringa upp en anhörig till en av de drabbade vid skjutningarna för 13 år sedan och bara läst upp ovanstående tre korta meningar ur en sketch som inte ens har visats på TV ännu.

Till Aftonbladet vill Betnér inte kommentera saken mer än det korrekta att det ryckts ur sitt sammanhang. På sin egen sida skriver han så här:

Någon jävla mupp från Aftonbladet ringde och hävdade att "anhöriga till
Stureplansmassakern är upprörda" jag frågade hur det kunde vara det när
programmet inte gått i TV varpå han faktiskt försa sig och berättade
att det var han som ringt… Jag frågade om han spelat upp hela
monologen. Det hade han inte. Jag frågade om han läst upp hela
monologen. Det hade han inte. Han hade läst upp en mening. Tacka fan
för att folk blir upprörda när en idiot från Aftonbladet ringer upp och
säger "Hej din dotter blev ju skjuten på Stureplan, nu har en komiker
sagt att man ska frige Zaetreus och ge honom en fälthaubitz. Vad har du
för kommentarer?"

Betnér är elak i många av sina framträdanden, och om det kan man ha sina funderingar, men har är inte förtjänt av kritik för en avslutning i ett 2 minuter och 26 sekunder långt inslag där man måste ha sett alltihop för att förstå sammanhanget.

Som sagt, han är elak i sina kommentarer, men ett råd till Simon Bynert och Jon Forsling på Aftonbladet är att återberätta hela sammanhanget innan man ställer ledande frågor till människor som fullt naturligt tycker att det Betnér sagt är för jävligt. De kanske tycker att han är för jävlig ändå, men sannolikheten för att de uttalar sig på ett mer balanserat sätt när det sett eller hört helheten är betydligt större.

Förresten; Schyffert har ännu en vecka lyckats skapa gratisreklam runt "Sverige dansar och ler" genom några blogginlägg och en filmsnutt på Youtube.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , Intressant.se