Ljög verkligen Danielsson?

Igår drog ett nytt varv igång med spekulationer om att Lars Danielsson har ljugit om hur han informerade sig i samband med tsunamikatastrofen i sydostasien.

Nu handlar det om när han för första gången gick in och läste sin mail. Enligt det som  rapporterade igår, och som idag TV4skrivs om i annan media, så har Danielsson inte loggat in i sin mail förrän klockan 14.00 på annandag jul 2004. Därmed verkar man konstatera att Danielsson har ljugit om när han tillgodosett sig informationen i det mail som är aktuellt.

Men frågan är om det är så enkelt?

Magnus Ljungkvist, som tidigare har rotat i katastrofkommissionens arbete, skriver idag om hur Danielsson på ett flertal olika sätt kan ha tagit del av informationen i det mail som inte lästes så tidigt som sägs:

"Men tar man en titt på själva brevet står det fullständigt klart att
Danielsson kunde tagit del av informationen på en mängd olika sätt
långt innan han öppnade sin mejlbox.

[—]
Man kan nog rätt tryggt utgå ifrån att Danielsson prenumererade på TT:s
viktigaste meddelanden och således fick denna information på
mobiltelefonen tidigt på annandagens morgon.  Att han mycket väl kunnat
blanda samman när han läste TT-flashen och det exakt likalydande brevet
från UD är inte precis märkligt."

Baserat på det Magnus Ljungkvist skriver handlar alltså hel ljugeridebatten om när Danielsson tog del av informationen om att han inte öppnat sin mail, men på ett flertal andra sätt kunnat informera sig om exakt samma sak.

I så fall handlar det enda som i sak är viktigt i frågan, den om Danielsson i ett tidigt skede tog del av informationen så som han säger, om på vilket sätt han gjorde det. För mig är det ointressant om det skedde via mobilen, via mailen eller på något annat vis. Om Danielsson är disträ och har inbillat sig att det var via mailen och inte något annat medium spelar faktiskt ingen roll i sakfrågan.

Det är tråkigt att hela fokuset för den i många personers ögon långsamma svenska hanteringen av tsunamikatastrofen har hamnat på när Lars Danielsson loggade in i sin mail på annandagen.

Om detta konstaterande är det enda nya som dyker upp av värde när Johan Hirschfeldt och hans katastrofkommission lämnar sin sista (!) rapport så innebär det inget mer än en liten tummetott utan något praktiskt värde för helheten.

Jag vet inte vad som är sant och har från börjat varit starkt kritisk mot Lars Danielsson , men har succesivt under resans gång frågat mig varför just han är den som ska stå kvar och få ta all skit och bli en symbol för hela tsunamihanteringen. Vem är det han skyddar så till den milda grad att han satt hela sin egen karriär på spel? 

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se