Dåliga förlorare på rad

Jaha, The Ark hamnade bara på artonde plats igår. Lite märkligt är det för låten är faktiskt ganska bra, men samtidigt är vi svenskar oerhört duktiga på att blåsa upp vårt bidrag som förhandsfavorit oavsett hur dålig den än är. Om jag inte missminner mig var även Martin Stenmark en förhandsfavorit för något år sedan…

Dravlet som diskussionen nu verkar handla om att de östeuropeiska länderna bara kompisröstar på varandras bidrag är både långsökt och patetiskt. Förra året vann Finland och vad jag vet tillhör inte det landet definitionen på östeuropeiskt land. Dessutom var det väl så att det svenska folket gav sin näst högsta poäng till vinnarlåten från Serbien. Vad jag vet

För övrigt fick Sverige tydligen 40 av sina 51 poäng igår från Finland, Norge, Island och Danmark. Snacka om kompisröstande!

I en artikel om helgens evenemang sa Andres Lokko i senaste numret av tidningen Fokus att "det framstår mest som en chans för svenska folket att för en kväll få släppa ut sin inre Bert Karlsson, småfrossa lite lagom i främlingsfientlighet, skratta åt östeuropéernas dåliga smak och deras förlegade referensramar och vifta med en löjlig flagga".

Lokko säger också att han ser paralleller till en ökad allmän populism och Sverigedemokraternas framfart i det senaste riksdagsvalet. Jag vet inte om jag är beredd att hålla med om det sistnämnda, jag var det i alla fall inte när jag läste det i fredags. Men frågan är om inte hans beskrivning i det första citatet igår kväll var ganska nära sanningen i många lägenheter, villor och hos en och annan journalist som rapporterat från Helsingfors.

Det som däremot tål en diskussion är det oehört märkliga sätt som man har löst det ökade antalet medverkande länder. Att låta en rad bidrag få visa upp sig någon dag innan finalen, och där kvala sig in, ger självfallet en stor fördel.

För alla tittare som inte är fanatiker och orkar plöja sig igenom de inför-program som sänds och enbart väljer finalhelgen så innebär det att man sätter sig ner med en bild av halva startfältet, något som alldeles sjävlklart ger en stor fördel för semifinalbidragen. Det har varje år av semifinaler visat tydliga bevis för, så även igår när sex av de tio överst placerade bidragen kvalade i torsdags.

Använd innebörden i ordet semifinal och kör två kvaltävlingar där hälften i varje går till finalen. Då har i alla fall alla länder oavsett geografisk position på den europeiska kontinenten fått samma förutsättningar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se