Bensinprisets semestercykel

Höjda bensinpriser är alltid ett säkert samtalsämne.

Idag rapporteras om årets högsta pris för en liter 95-oktanig bensin. Efter höjningen ligger den på 12,29 vilket är 2,28 högre än för 6 månader sedan och 0,60 lägre än förra årets rekordnivå på 12,89.

Jag tycker att svängningarna i bensinpriset är något av det underligaste som finns, men gnäller inte för egen räkning även om det givetvis finns annat som är roligare att lägga pengarna på.

Dessutom har jag ställt in mig på det oundvikliga i att bensinen kommer att bli betydligt dyrare framöver om våra poliker vill göra allvar av sitt värnande för miljön. Om det verkligen är så seriöst som det nu låter tror jag att det kommer bli oerhört svårt att propagera för sänkta bensinskatter i fortsättningen.

Dagens rabatter vid köp av mer miljövänliga bilar än de bensindrivna  är inte tillräckliga. Det måste göra en rejäl ekonomisk skillnad både i det konkreta bilköpet och vid varje fulltank på macken.

Frågan är bara hur seriösa svenska folket är i sitt miljötänkande? Inte för att Aftonbladets nätundersökningar ger någon fullständig bild av sanningen, men på deras fråga "Vad tycker du om att bensinpriset höjs?" så svarar just nu 84% "Dåligt, den är redan för dyr".

Som Magnus Ljungkvist skriver på sin blogg angående denna fråga: "Klimatet? Ja, va fan, det får väl politikerna fixa!".

Det intressanta, som oavsett miljöengagemang eller inte, går att konstatera är att bensinpriset återigen är på väg mot sitt årsbästa lagom till semestern. Det i sig är fantastiskt och ett säkert tecken på att sommaren snart är här.  

Aktuella länkar:

Magnus Ljungkvist

Dn

Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se