Leijonborg hänger löst

Att Lars Leijonborg hänger löst som partiledare för folkpartiet har inte varit någon vild gissning efter valet i höstas.

Trots att han själv poängterade i sitt nyhetsbrev för någon vecka sedan att han nu är den partiledare som suttit längst (10 år) och att det kan bli många år ytterligare så tror jag att han succesivt fram till landsmötet i september kommer att tappa förtroende.

Det första officiella tecknet på en växande kritik är den öppna kritik från Dalarnas länsförbund, det som i media kallas dalaupproreret:

"Årsmötet har ställt
sig bakom ett yrkande att uppdra till valberedningen på riksplanet att
söka efter en ny partiledare inför valet 2010, säger Björn Guström,
kommunalråd i Rättvik och ledamot i länsförbundets arbetsutskott."

Vi kommer säkert få höra flera folkpartister lyfta bladet från munnen nu när Dalarna öppnat debatten med sin kritik.

När nu uppmaningar om avgång kommer så dyker självklart också förslagen om hans efterträdare upp. De som nämns ur det nuvarande toppskiktet  i partiet är Johan Pehrson, Cecilia Malmström och Jan Björklund.

Den av de tre som jag definitivt aldrig vill se som folkpartiordförande är Jan Björklund. Han är för tätt sammankopplad med Leijonborg och är alldeles för torftig,stel och tråkig för att kunna ge partiet en ny start till valet 2010.

Om det handlar om någon av dessa tre är mitt val
relativt självklart. Då måste det bli Cecilia Malmström
som efterträder Leijonborg. Hon har alltid imponerat på mig med sin säkerhet, sitt lugn och sin trovärdighet.

Av de som sitter i den nuvarande partistyrelsen kan i alla fall inte jag se något annat namn som kan vara tänkbart just nu. Inte heller bland riksdagsledamöterna finns det förmodligen inte någon som är aktuell. Birgitta Ohlsson är en karismatisk person som skulle kunna förändra partiets nuvarande inriktning, men hon är nog alldeles för kontroversiell för att vara aktuell redan nu.

För folkpartiets framtid skulle jag vilja säga att nästan vad som helst är okej så länge inte Jan Björklund är ett alternativ.

Redan om en knapp månad, den 20-21 april, kan det komma fler indikationer på det interna missnöjet mot Leijonborg när folkpartiet håller kommunalt riksmöte i Örebro. 

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Intressant.se