Stockholmsgnäll om SL:s prisjustering

Det är kritik mot SL för att de på söndag gör om sin prispolitik och frångår enhetstaxan.

Aftonbladet ger ett antal exempel på hur dyrt det i fortsättningen blir för en familj med två barn att resa genom att köpa biljetter på fordonet.  Just nu kostar denna resa för fyra personer 120 kronor t.o.r. – med andra ord riktigt billigt!

I fortsättningen kommer detta beteende att kosta betydligt mer:

  1. Fruängen-Mariatorget (1 zon) 156 kr
  2. Södertälje-Huddinge (2 zoner) 384 kr
  3. Nynäshamn-T-centralen (3 zoner) 512 kr.

Jag vill göra en liten jämförelse med hur mycket det kostar att åka kollektivtrafik på samma vis i Västra Götalandsregionen med Västtrafik, dvs genom att köpa biljetten på bussen eller tåget. Jag jämför de tre stockholmsresorna med några i kilometer jämförbara sträckor.

  1. Borås-Målsryd (10 km) 200 kr
  2. Borås-Ulricehamn (35 km) 440 kr
  3. Borås-Göteborg (60 km) 680 kr

De tre tripperna i stockholmstrakten kommer alltså att kosta tvåbarnsfamiljen 1052 kr. De tre resorna med Västtrafik går loss på 1320 kr. Det är 268 kr eller i runda slängar 25 procent dyrare att ta med sig familjen ut och åka. De enskilda resorna är mellan 15-32 procent dyrare. Om man nu väljer det dyraste alternativet vill säga.

Hur kollektivtrafikpriserna för lösa biljetter ser ut i andra delar av landet vet jag inte, men i alla fall är det lätt som en plätt att konstatera att det gnälls hyfsat mycket över något som i Stockholmsregionen fortfarande är 25 procent billigare än i Boråstrakten.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , Intressant.se