Ordförande Persson och hans historia

Ett intressant första program om Göran Persson.

Förutom de första bilderna med stora glasögon ser han nästan exakt likadan ut nu som för 10 år sedan. Många andra har däremot förändrats betydligt mer, både på gott och ont…

Programmet var haussat genom några lösryckta hemska meningar om olika personer som Göran Persson framfört, bland annat att Carl Bildt "är så jävla dålig". I sitt sammanhang kan jag inte tycka att varken det eller något annat var speciellt märkligt utan mer en del i hans resonemang.

Dagens snackis blir tydligen om det extramaterial som svt lagt ut där Persson säger att Mona Sahlin visste om att Erik Åsbrink skulle avgå och att det hela handlade om ett försöka att göra sig av med honom som partiledare och statsminister.

Vad ska man säga om det? Mona Sahlin verkar inte direkt vara en person som genomdriver en statskupp.

Å andra sidan blev hon själv uthängd i kylan av sina egna några år tidigare, något som resulterade i att personen som från början inte ens fanns på topp-3 i kampen om partiledarposten mot alla odds fick jobbet. Även om jag inte tror att det i första hand handlade om att försöka avsätta Persson så känns det säkert skönt att sticka en kniv i ryggen på någon som man förmodar själv har agerat knivkastare något år tidigare.

En person som en kort stund fanns med i samband med Perssons 50-årsfirande var Anna Lindh.

Hon lär dyka upp betydligt mer senare i serien och det ska då bli intressant att höra Perssons/partiets planer för henne – om det stämmer att vi utan hennes tragiska död hade sett Fichtelius dokumentär redan för några år sedan, Mona Sahlin hade inte blivit partiledare för det  oppositionsparti hon nu leder och vi hade förmodligen inte heller sett en alliansregering under Reinfeldts ledning.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,