Mona Sahlins svåra uppgift

Det är nu en dryg vecka kvar innan Mona Sahlin kommer att väljas till ordförande för det socialdemokratiska partiet.

Göran Persson håller som bäst på att avsluta sin tid med diverse analyser och sammanfattningar i tidningar, radio och tv. Till hösten kommer dessutom hans bok ut.

Mona Sahlin har ägnat den senaste månaden åt en landsomfattande turné för att lyssna in medlemmarnas syn på sitt parti och hur de tillsammans ska gå vidare för att vinna valet 2010.

Det kommer att ha gått nästan på pricken 6 månader sedan valförlusten när Mona Sahlin med stående ovationer väljs till partiledare nästa helg. Ett halvår med en opinion som till socialdemokraternas fördel visat sig vara väldigt osäker på var lojaliteten ska ligga.

Jag anser inte att den opinionsuppgång som skett  för socialdemokraterna är speciellt mycket värd just nu. De har inte skaffat sig nya sympatisörer utan det är istället oroliga svenskar som i höstas bytte sida som fått ångest över sitt beslut. De verkar skylla sitt val på någon form av tillfällig sinnesförvirring när de enskilda och glasklara vallöftena från alliansen steg för steg debatterats för att sedan genomföras.

Magnus Ljungkvist kommenterar idag det vakum som sossarna varit i sedan valförlust, Göran Perssons omgående besked om avgång och väntan på hans efterträdare:

"Socialdemokratin står inför en svår utmaning. Vi har förlorat makten
på bred front. Särskilt storstadsområdena är ett problem. Hur ska vi se
till att hålla ihop en socialdemokratisk politik för hela landet, där
också storstadsbor känner igen sig och känner sig välkomna?

Tiden utan partiledare har varit vag, och det har nog ironiskt nog
bidragit tilluppgången i opinionen. Men tiden rinner ut för
otydligheten. Det är dags att sätta fart mot 2010!"

Jag tror att Magnus sätter fingret på någonting viktigt. För att det inte bara ska vara så att den svajiga opinionen är en tillfällighet, utan också kan generera riktiga röster om 3,5 år, krävs det ett mycket tydligt budskap från Mona Sahlin om lösningar på dagens problem och en vision för det framtida Sverige.

Avslutningsvis: Grattis till Mona Sahlin på 50-årsdagen och lycka till med ett tufft uppdrag som inleds på allvar nästa helg.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se

färskpressa!