Ikväll klubbas Pinocchio i Borås

Idag är det dags för det slutgiltiga beskedet från Borås Kommunfullmäktige i frågan om en Pinocchiostaty vid slutet av allégatan.

Det är en fråga som på ett anmärkningsvärt sätt har lyckats fånga den lokala debatten i stan under mycket lång tid. Personligen har jag haft synpunkter på att projektet slutfinansieras av kommunen. Pinocchio som sådan är på förhand varken ettbättre eller sämre alternativ än mycket annat i det offentliga rummet som Borås kan erbjuda.

Pinocchio

Det är märkligt vad det är som engagerar befolkningen i en stad som i grunden har en kluven bild av sig själva.

Det är stan som så himla gärna vill vara en stad som är ett förstaval för alla som inte vill bo i våra tre storstäder. Den har en befolkning som när de lämnar Borås känner sig skamsna i många sammanhang för att erkänna sin hemvist, något som kanske har minskat något efter Elfsborgs SM-guld förra året. Det är samma befolkning som har en onödigt överlägsen och kaxig attityd till alla som bor utanför "stan" i Länghem, Gällstad eller Hökerum. Det är möjligt att samma fenomen finns i alla medelstora städer, men den är mycket tydlig i Borås.

Det har pågått ett envetet arbete i Borås för att höja statusen på stan ännu genom att omvandla högskolan till universitet och dra till sig landets fjärde polishögskola. Om Borås Tidning hade varit fullknökade av insändare emot detta hade jag haft en betydligt större förståelse för än den storm i ett vattenglas som Pinocchio skapat i relation till detta.

Hur många miljoner  jämfört med den enda som Pinocchio sägs kosta tror ni att Borås Stad hittils har lagt ut i sin strävan efter att höja statusen på sin högskola?

Pinocchio är en symbol  som med tydlighet visar på den falska bild av sig själva som många boråsare försöker måla upp. När det väl kommer till kritan är man inte beredda att betala vad det kostar för att bli den där större och mer inflytelserika stan som man så gärna önskar att man redan är. Då blir det storm i ett vattenglas, ankdammsdebatt eller vad ni vill kalla det som Pinocchio resulterat i.

Låt oss nu hoppas att dagens beslut i kommunfullmäktige oavsett resultatet är slutet på Pinocchiodebatten på insändarsidorna i Borås Tidning.

Uppdatering:

Det blev ett ja med röstsiffrorna 40-27. 6 ledamöter avstod att rösta.

Det innebär att alla boråsare och besökare av stan kommer att möta nästa vår tillsammans med Pinocchio vid början av Allégatan.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se