Dopad 2001 – VM-drottning 2007

Damernas sista tävling vid skid-VM innebar ytterligare ett finskt guld.

Därmed kan man säga att de har hankat sig upp ur den dvala som drabbade nationen efter den stora dopingskandalen vid VM i Lahtis 2001.

Den gången hette den mycket arge svenske förbundskaptenen Magnar Dalen och en av de som åkte dit för doping hette Virpi Kuitunen 24 år gammal.

Idag heter den mycket glade finske förbundskaptenen Magnar Dalen och drottningen vid årets VM heter Virpi Kuitunen 30 år gammal.

Magnar Dalen var som sagt inte speciellt glad över finska skidåkare och de då inblandade. Den enda aktiva som kommit tillbaka på allvar är Kuitunen. De övriga har mer eller mindre misslyckats med comebacker och annat efter karriären.

En av de finnar som av internationella förbundet stängdes av på livstid var tränaren Jarmo Riski. Han har däremot fått tillstånd från det finska förbundet att återigen arbeta nationellt med finska åkare.

En av dessa heter Virpi Kuitunen – VM:s drottning.

Den gången, för sex år sedan, var då mycket kritisk till den systematiska finska dopningen och var helt med på internationella förbundets bannlysning av de inblandade finska tränarna och ledarna.

Nu låter det annorlunda om tränaren till Dalens guldkvinna Virpi Kuitunen:

"Jag var då kritisk till systemet där man dopade hela det finska laget men det var inte mot Jarmo Riski som person.
[—]
Alla elitidrottare har personliga tränare, det är inget konstigt med det. Jarmo Riski är en klockren fysiologisk tränare."

Klockren fysiologisk tränare var namnet på Riski. Om han nu är så klockren, varför var han då en del i den systematiska finska dopingfabriken fram till 2001 och varför har han tagits till nåder både av det finska förbundet och den då så kritiske svenske och nu finske förbundskaptenen Magnar Dalen?

Jag påstår inte på något vis att Kuitunen skulle vara dopad i det är världsmästerskapet, men det är en viktig debatt att ta.

  • Ska verkligen idrottare som en gång blivit fångade med dopingpreparat i kroppen få komma tillbaka och vinna nya guld?
  • Ska verkligen en tränare som fortfarande är avstängd på livstid av det internationella förbundet få agera som tränare för en landslagsåkare på nationell nivå?

Det sista som starkt måste ifrågasättas är Magnar Dalens trovärdighet i dopingdebatten när han som finsk förbundskapten tillåter att Jarmo Riski får agera som personlig tränare till de båda landslagsåkarna Virpi Kuitunen och Aino Kajsa Saarinen.

Som jag ser det bidrar Magnar Dalen till att underminerar internationella skidförbundets auktoritet i dopingfrågan.

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se