Brynäs vann på solklart mål!

Det finns de som kallar sig hockeyexperter och som trots detta anser att Brynäs segermål mot HV71 igår inte var korrekt.

Bakgrunden är att Antti Hulkkonen, vid 3-3 i sista perioden sparkade pucken mot mål, Brynässpelarna jublar för mål och HV71 slutar spela. Det de flesta inte har sett är att pucken inte är inne utan ligger på mållinjen. Domaren blåser inte i sin pipa och Brynäs Daniel Widing stötet slutgiltigt in pucken till 4-3.

"Experterna" hävdar alltså att målet inte skulle vara okej för att pucken sparkades. Deras problem är att pucken får sparkas så länge den inte kickas in i mål, vilket den nu inte gjorde. En av dessa experter är Janne Bengtsson på SvD:

"Efter 14 raka förluster tog Brynäs första segern sedan den 18 januari i exakt rätt tid. Men segern, 4–3, i första kvarten mot HV kommer att bli omdiskuterad: målet som gav Brynäs segern borde aldrig ha godkänts.
[—]
Det borde dock ha underkänts eftersom
…Hulkonen sparkade pucken mot mål, under Erik Ersberg i HV-målet.
…pucken aldrig var över mållinjen; den låg på mållinjen, men var aldrig helt över.
[—]
Ett försprång laget aldrig släppte. Även om det skedde på ett regelvidrigt sätt."

Jag vet inte om det handlar om rent allmänt agg gentemot Brynäs eller om det handlar om alltför taskiga kunskaper i regelboken där det klart och tydligt står följande på sidan 62:

"Att sparka pucken är tillåtet i alla zoner, men ett mål kan aldrig göras genom en spark av en anfallande spelare, utom om pucken reflekteras på en anfallande spelares klubba."

Vilken tur då att Hulkkonen inte sparkade pucken några centimeter till utan att Widing istället kunde göra ett regelrätt mål.

Den andra felaktigheten som vissa försökte sig på att hänvisa till håller inte heller, något som Josh skriver om:

"Det sista halmstrået för experterna är offside i målgården –
vilket det inte heller var eftersom ingen anfallande spelare var i
målgården före pucken. Man får ställa en hel femma i målgården om man
vill, bara pucken är på plats före."

Brynäs såg verkligen ut att vara på gång nu. Bäckström såg bättre ut än vad han gjort sedan före jul. 14 matcher utan seger i slutet av seriespelet är av mindre vikt när slutspelet drar igång och Boork förhoppningsvis har formtoppat tigrarna.

En märklighet i sammanhanget är att kvartsfinalen i Gävle sågs av säsongens näst sämsta publiksiffra. Bara drygt 5500 hade orkat ta sig till arenan.

Vidare mot SM-guldet med "Boorken" och "Bäckis"…

Uppdatering:

Jag såg att Janne Bengtsson inte heller har rätt om att Brynäs skulle ha förlorat 14 raka matcher. De har inte vunnit under ordinarie tid på 14 matcher, Lasse…

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se