Bitterfittor och bitterkukar

Att bli förälder verkar för många var någon form av nödvändigt ont. Jag har inte läst Maria Svelands uppmärksammade bok "Bitterfittan" och ska därför inte recensera den. Däremot finns det en del att kommentera i hur Linda Skugge beskriver "Bitterfittan" och föräldrarollen i sin krönika "Jag ser en ung omogen mamma":

"Jag blir ledsen när jag läser ”Bitterfittan”. Jag ser bara en ung
omogen mamma framför mig som inte har fattat vad det innebär att bli
mamma.
Att bli mamma betyder att man inte längre får nån tid över för sig själv. Att bli mamma innebär ständig jour. Egentid?!"

För de första borde diskussionen utgå från att bli förälder – mamma och pappa. I ett modernt förhållande på 2000-talet borde det vara ett delat ansvar, eller börda om man nu vill se det så. Att det sedan inte är på det viset är tragiskt och en annan och större fråga.

Om man väljer att skaffa barn så innebär det självfallet en av de största förändringarna man genomgår i sitt liv. Det går inte längre att göra och prioritera på samma vis som tidigare, men att det skulle innebära en nedgradering i livskvalité kan jag omöjligtvis hålla med om.

Förändringen behöver inte innebära att man inte får någon tid över för sig själv, men det kräver en medvetenhet om att prioritera bort och prioritera rätt för att skapa denna tid.

Linda Skugge fortsätter:

"
Moderskapet är enligt Sveland ”förbannat nedtyngt av plikt och försakelse av alla egna behov”.


Eeeh, ja, det är det som kallas att bli mamma!


Denna tjej har ju missuppfattat precis allting. Hon kallar det
”kvinnofälla” att bli mamma. Ge bort barnen till pappan då och åk till
Roskilde och knulla runt och ta horse!"

Ja, det är klart att föräldrarollen handlar om plikter och försakelser. Det är som Skugge säger – det är något som ingår i paketet.

De som pratar om mammarollen som en kvinnofälla har inte ett jämställt förhållande till sin man och borde nog börja med att oroa sig för detta innan de skaffar barn. Då kanske de slipper stå där med byxorna nere inför ett fullbordat faktum att ha satt sig i en fälla där en missad möjlighet att gå ut på krogen ses som ett personligt nederlag.

Dessutom tror jag att det finns rätt så många bitterkukar där ute i landet också som inte fattat galoppen om vad livet som förälder innebär.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se