Pinocchios näsa i Borås

Kommunstyrelsen i Borås har sagt ja. Nu återstår kommunfullmäktiges beslut innan Pinnocchio slutgiltigen får födas i Oregon för vidare transport över Atlanten till Borås.

Borås Stad ska då stå för 1 av de 9,5 miljoner kronor som den nio meter höga statyn kostar. Det strös säkert kronor på en massa andra små och stora saker som är svårt att sätta fingret på, men det är lättare att förstå alla som motsäger sig att Borås Stad så konkret lägger 1 miljon kronor på en staty av Pinocchio.

Personligen är det av den anledningen som jag kan vara tveksam till projektet – att lägga 1 miljon skattekronor på en seriefigur. Att den placeras i Borås har jag i övrigt ingen synpunkt på.

Den som förmodligen är mest nöjd med gårdagens beslut är Bengt Swegmark, personlig vän till konstnären Jim Dine, och den som hela tiden har lobbat för statyn via intresseorganisationen Stiftelsen Fokus Borås.

Obekräftade uppgifter gör gällande att statyns placering innebär att en av mest sugna på projektet kommer att ha den rakt utanför sitt eget lägenhetsfönster.

Parkettplats framför Pinocchios långa näsa för 9,5 miljon kronor.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , Intressant.se