Italiensk fotboll

Att en polisman dödas i samband med en fotbollsmatch i italienska Catania är självfallet helt oacceptabelt.

Vad som är fel i det italienska samhället när en sådan här sak blir kulmen på det som alla gått och väntat på vet inte jag. Men det jag vet är att det inte är någon lösning att ställa in all fotboll i upp till ett år som det nu har diskuterats. En eller två inställda söndagsomgångar är en sak, men inte längre än så.

För drygt 20 år sedan, i maj 1986, inträffade den stora katastrofen på Heyselstadion i Bryssel när Liverpool och Juventus skulle spela final i europacupen. Kravaller som utbröt på läktarna resulterade i att ett 40-tal människor dödades, de flesta av dom var italienare.

Efter det här tog engelsk fotboll konsekvenserna av vad som skedde och stängde av sig själva från europeiskt spel i 5 år. Det genomfördes dessutom under första delen av 90-talet en rad förändringar både från samhällets sida och från klubbarna i hur man skulle tackla huliganproblemet.

Det löste sina problem och idag är fotbollsarenorna i England återigen en säker plats att besöka.

Därför tror jag inte en sekund på att ett fotbollsuppehåll under en längre tid skulle lösa det italienska problemet. Spel inför tomma läktare, men inget stopp  på idrotten fotboll.

Det handlar om att där precis som i England ta tag i de samhällsproblem som finns, förändra synen på hur huliganerna ska bestraffas och helt enkelt ta tillbaka makten över idrotten fotboll.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se