Charlotte Kallas genombrott

Det är alltid fantastiskt roligt med nya unga personer som respektlöst slår sig in i världseliten.

I morse gjorde den 19-åriga junioren Charlotte Kalla ett sådant genombrott vid skid-VM när hon blev sjua i sin mästerskapsdebut i seniorsammanhang.

I alla fall är det vad vi vill att det ska vara – ett genombrott i världseliten. Tyvärr är det mer regel än undantag att unga svenska skidtjejer inte lyckas stanna kvar på anständiga placeringar efter det sk genombrottet. Det blir lätt hedrande 18:e, 24:e och 27:e-platser när genombrottet övergått till grå vardag.

Förra året blev Britta Norgren elva vid OS i Turin. Jag skrev då att hon var svensk damskidåknings framtid. Idag hamnade hon på en 27:e plats och var nöjd med den klassiska delen. Vad hjälper det om man hänger med i halva loppet för att sedan tappa en minut och fjorton sekunder den andra halvan? Det är i alla fall inte världsklass…

För ett år sedan hette framtiden Britta Norgren. Idag heter hon Charlotte Kalla. Låt oss hoppas att vi om ett år kan konstatera att framtiden är här och att den heter både Britta Norgren och Charlotte Kalla.

Med lite tur kanske framtiden visar sig från sin allra bästa sida redan på tisdag när Charlotte Kalla, Britta Norgren och de övriga tävlar på 10 km fristil. Det är Kallas favoritdistans.

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se