Zlatan, Inter och bloggosfären

Före förra årets VM hade vi tre spelare i absolut världsklass ute i europeiska topplag. Det var Henke i Barca, Ljungberg i Arsenal och Zlatan i Juventus. Henke och Ljungberg prickade in sin formtopp för tidigt på våren i samband med Champions Leauge-finalen mellan de båda.

Just nu skapar Henke rubriker genom sitt inhopp i Man United och Ljungberg verkar mest vara skadad samtidigt som det återigen diskuteras ny klubbadress istället för Arsenal.

Zlatan hade det allmänt bedrövligt från hösten 2005, under hela våren, sommaren och ända fram tills det lossnade efter "nej tack" till landslaget i september. Sedan lossnade och han har varit ordinarie hela hösten och vinter i det överlägsna Inter. Han har också presterat världsklassfotboll vid upprepade tillfällen under de senaste fyra månaderna.

Den Zlatan som fanns före formsvackan i september 2005 är tillbaka, eller rättare sagt tror jag att en uppdaterad Zlatan 2.0 är tillbaka för att i skadefritt tillstånd fortsätta prestera världsklass i Inter under våren och i landslaget när EM-kvalet återupptas om någon månad. Detta visade inte minst med sitt mål i söndags mot Torino.

Ett märkligt fenomen gällande Zlatan här i landet är att det pratas mer om honom när han är dålig än när han presterar världsklass. I alla fall tenderar den del av bloggosfären som bemödar sig att blogga om fotboll att göra så.

En alldeles ovetenskaplig kontroll på bloggar.se och "zlatan" under det senaste året visar en tydligt tendens till att antalet inlägg ökar när Zlatan spelare dåligt alternativt förekommer i andra mindre smickrande diskussioner. Flest inlägg går att knyta till utekvällen i Göteborg och det "nej tack" från Zlatan som blev resultatet. Ungefär en tredjedel av alla zlatan-taggade inlägg 2006 skrevs då.

Den andra stora, och kanske mer naturliga delen inlägg, skrevs under juni månad i samband med VM. Cirka 20% härör från denna månad.

Övriga inlägg fördelas relativt jämnt under de resterande 10 månaderna, men med påfallande få inlägg om det världsklasspel som presterats sedan oktober månad.

En precis lika ovetenskaplig slutsats av detta skulle kunna vara att den svenska bloggosfären inte bryr sig speciellt mycket om Zlatan mer än när det handlar om negativa rubriker. Eller så kanske det helt enkelt är så att många av Zlatans alla fans där ute i landet inte bryr sig om att utrrycka detta i bloggosfären och därmed utmärker sig olyckskorparna på ett oproportionerligt sätt på bloggar.se.

Proportionerligt för bloggosfären, men oproportionerligt sett till fotbollsintresset i stort. Lösningen heter helt enkelt att fler fotbollsälskare börjar blogga om fotboll i allmänhet och Zlatan i synnerhet om både med- och motgångar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se