Utan Zlatan – utan en världsstjärna

Zlatan får rubriker i Sverige.

Är det för att han har spelat ännu en fantastisk match, gjort mål för femte matchen i rad, skuggar skytteligaledaren Totti och leder italienska ligan med sitt Inter?

Nej, självklart inte!

Han får rubriker för ett nej tack till en träningslandskamp mot Egypten som leder till vilda spekulationer bland alla fotbollsexperter om vi har sett det sista av Zlatan i landslaget och att det inte ska daltas med någon.

Det går att tycka mycket om Zlatan. I höstas var det ingen förlust att han inte spelade i landslaget, men nu är det definitivt en förlust för vilket landslag som helst när en spelare i hans form säger nej.

Det är som om Miroslav Klose inte spelar för Tyskland, Thiery Henry säger nej tack till Frankrike eller Andrei Shevchenko avstår spel i Ukrainas landslag.

Efter landslagets fantastiska match mot Spanien i oktober fanns det inte mycket man kunde ifrågasätta i det som skedde en månad tidigare när trion skickades hem från Göteborg. Allt som kunde ifrågasattes mellan september och oktober neutraliserades av en ultimat match.

Om nu expertisen skulle visa sig ha rätt i att Zlatans nej till spel mot Egypten även är ett nej i fortsättningen så handlar det i första hand om en stor förlust för landslaget och inte minst är det en prestigeförlust för Lars Lagerbäck och Roland Andersson.

Lagerbäck säger att det aldrig varit aktuellt att flyga ner till Milano för att diskutera med Zlatan mellan fyra ögon.

"Jag har heller aldrig upplevt att det finns någon anledning att rensa luften för det finns ingen luft att rensa."

Jag hoppas att han har rätt och att dagens nej handlar om en meningslös träningslandskamp mot Egypten och inte om det som vissa andra befarar.

Andra bloggar om: , , , Intressant.se