Upp till bevis för Sahlin

Klimatfrågan och kampen för jobben. Att fortsätta den kamp som Göran Persson bedrivit. Det säger Mona Sahlin ska stå överst på dagordningen om hon blir vald till partiledare för socialdemokraterna.

Ska det bli en jobbkamp för Mona har hon alltså att hoppas på ett rejält borgerligt misslyckande de närmaste åren kombinerat med en lågkonjunktur. Hur roligt är det att ta över makten i ett sådant läge 2010?

Nä, för att övertyga mig och andra nyblivna alliansröstande svenskar så krävs det att hon tar tag i det som Göran Persson inte har gjort. Nämligen en rejäl uppdatering av de politiska lösningarna och en vision för det svenska samhället som sträcker sig längre fram än det trötta alternativ som socialdemokraterna är och har varit de senaste 4-5 åren.

Jag säger som Stefan Sauk gjorde i Lorry för 15 år sedan – jag är skeptisk. Och min skeptisism handlar kanske inte så mycket om Monas egna visioner utan mer om hur i hela världen hon ska lyckas styra ett parti fullt av motståndare som egentligen inte vill ha henne som sin ledare.

Hon behöver övertyga det trötta partiets medlemmar om en politik som består av nya idéer, nya argument och nya lösningar  i en ny tid. Hon kanske ska boka in ett studiebesök hos en som vet hur man formar om ett sargat parti till ett nytt och fräscht parti på tre korta år mellan två val.

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se