Svenska Kyrkans dilemma

Att vi inte längre är ett speciellt religiöst land vet vi om. Svenska Kyrkan har stora problem att fylla sina kyrkor.

Ett tydligt bevis för detta är att de i princip inte förekommer i det offentliga rummet mer än när det har inträffat en tragedi där kyrkan gör vad de förmår för att framstå som ett stort stöd för drabbade människor.

Nu senast är det den tragiska händelsen i Norrahammar där kyrkan hamnar i delar av media fokus. Nu är förvisso småland och Jönköpingstrakten en del av bibelbältet, men det är ändå något som återkommer vid varje tragisk händelse som vi i princip aldrig ser annars. Svenska Kyrkan intar en position i debatten som de aldrig har alla andra dagar.

De som borde vara deras naturliga position är att finnas i människors medvetande i vardagen och inte bara när det händer någonting tragiskt.

Någonting att fundera över för alla ni som fortfarande är medlemmar och pyntar in ett antal tusenlappar varje år i den Svenska Kyrkan. Använd ert medlemsskap för att kräva en kraftig förnyelse av deras arbete och syn på landets medborgare så att deras engagemang syns mer än i tragiska sammanhang förknippade med död.

Updatering 070128:

Som av en händelse har dagens Borås Tidning den första delen av ett reportage om Svenska Kyrkans problem.

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se