Ingen a-kassa för studenter

Det är säkerligen inte någon ekonomisk dans på rosor för alla som studerar på universitet och högskola, men det finns något fundamentalt fel i ett system som har inneburit att man under sommarmånaderna har kunnat plocka ut a-kassa.

Nu plockar regeringen bort den möjligheten och det tycker jag är alldeles utmärkt!

Det handlar om att som student planera sin ekonomiska situation över hela året så att även sommarmånaderna klaras av ekonomiskt, med eller utan extrajobb under sommaren och övriga delen av året.

Visst, det kan vara svårt att få ett extrajobb om man ställer höga krav på vad det extrajobbet ska bestå av. Men om man inte är speciellt kräsen så är jag alldeles övertygad om att man inte behöver gå utan jobb juni, juli och augusti. Det är den tiden på året som möjligheterna är som allra störst att gå in på många av landets arbetsplatser för att täcka upp för ordinarie personal som är på semester eller för att hjälpa till under den tid som är högsäsong för många företag.

Dessutom är det ju faktiskt så att möjligheterna för studenter att jobba extra resten av året har förmodligen aldrig varit större än idag. På den alltmer flexibla arbetsmarknaden där många företag drar sig in i det längsta att anställa personal används bemanningspersonal i betydligt högre utsträckning. Bland dessa finns rad bemanningsföretag som i huvudsak riktar sig till studerande människor som inte kan binda sig till ett heltidsarbete. Ett exempel på detta är StudentConsulting.

A-kassan finns till för att hjälpa människor som hamnar i en oförutsedd situation med arbetslöshet. Den ska självfallet inte finnas där för att en student redan på förhand ska kunna budgetera sina studentår och finansiera studentlivet under sommarmånaderna.

Jag är som sagt alldeles övertygad om att det med inte allt för stor ansträngning går att jobba extra både i februari, juli och december.

Frågan är om upprördheten delvis handlar om att det inte längre blir ekonomiskt fördelaktigt att glassa runt under tre förhoppningsvis soliga sommarmånader?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , Intressant.se