Faxens gränslösa framtid

Nej, ni behöver inte bli oroliga. Jag har inte blivit heltokig.

Jag har bara suttit och bläddrat i ett gammalt nummer av Magazine Café från 1991 där Kjell Häglund skriver en hallelujakrönika om det fantastiska med faxen och hur den är framtiden:

"I europa leder svenska Televerket missionen, och med nära 200 000 faxar finns i svensk trafik. I Stockholm öppnades häromåret Faxerian, som tillhandahåller företag och privatpersoner alla slags faxtjänster. I dag håller en hel faxerikedja på att etablera sig i landet. Flera hundra tobakshandlare, jourbutiker, kaféer och bensinstationer bygger upp ett kooperativt nätverk, med tanken att på sikt kunna ta emot varu- och tjänstebeställningar på fax (närmast ska faxeriornas utbud utökas med resor och hyrbilar).

[—]

Och för 30 000 kronor i dag för man en laserfax med dokumentbeständiga a4-ark – en maskin som när den i sin tur sjunkit till 5 000  lär slå ut inte bara dagens svärtande termopappersrullar utan även betydande delar av postgången och budstransporterna. då blir det nämligen fullt möjligt att faxa officiella avtalshandlingar, kontrakt och räkningar.

[—]

År 2000 kommer det antagligen kännas som om posten går med häst och vagn."

Jag kommer givetvis ihåg att faxen var något som användes flitigt i slutet av 80-talet och en bra bit in på 90-talet, men att boomen var så stor och med sådana fantastiska framtidsvisioner som det Kjell Häglund förmedlar i sin text hade jag inget minne kvar av. Bara det att det existerade särskilda faxerior…

Det är inte i närheten av när Ines Usman trodde att internet var en fluga, men jag tror nog att Kjell Häglund rodnar lite om han läser sin välsignelse över faxens gränslösa framtid.

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se