Dags att undsätta alla psyksjuka

Det är på tiden att vi får en vård för alla psykiskt sjuka som är värd namnet. En vård som hjälper till att ta kål på deras demoner så att vi slipper höra om fler oskyldiga offer i deras spår.

Går det inte att få kontroll över deras sjukdomsbild så kan vi inte heller med gott samvete låta dom vistas fritt ute i samhället.

Det får helt enkelt inte accepteras att ytterligare en person anses så frisk att risken bedöms som obefintligt för flera våldsdåd och att vi några veckor eller månader senare slår på nyheterna och får höra om 8-åriga barn som besinningslöst och total oförklarligt mördats på öppen gata i en liten småländsk ort.

Som så ofta när någonting sådant här händer finns det personer som i efterhand vet precis vad som borde ha skett. Den här gången är det anhöriga som på ett trovärdigt sätt beskriver hur i början av veckan enligt egen utsago försökt få hjälp till den nu häktade 27-åringen. Alldeles uppenbarligen har denna oro av någon anledning inte tagits på fullt allvar, kanske för att "expertisen" så sent som i november bedömde honom som ofarlig:

"
I länsrättens utskrivningsbeslut från november
2006 står det att mannen har god sjukdomsinsikt och svarat på
behandlingen. Men också att han mådde sämre när han slarvade med
medicineringen. Den behandlande läkaren ansåg ändå att risken för att han skulle återfalla i brott var obefintlig."

Det handlar om att bygga upp en vård med så stor säkerhet i bedömningarna av sjuka människor att risken är så nära obefintlig man kan komma för att de släpps ut och begår dåd som det igår i Norrahammar.

Om inte detta går att garantera så måste vi fundera på hur vi i så fall ska ge dessa sjuka människor sluten vård för resten av deras liv. Det låter som en hemsk tanke, men ställt i relation till vad som annars riskerar att drabba oskyldiga människor så anser jag att det är en sista utväg om vården inte kan kvalitetssäkras på ett oerhört mycket bättre sätt än idag.

Idag innebär det ett olidligt lidande för den psykiskt sjuka människan, anhöriga i personens närhet som får leva med en ständig oro för vad som kan ske och ytterst ett oskyldigt offer och alla dess anhöriga som drabbas av en ofattbar tragedi till synes utan acceptabla förklaringar.

Regeringen måste nu omgående agera och lägga fram en genomgripande förändring av det som idag kallas psykiatrisk vård och som förhoppningsvis så fort som möjligt också kan stå för den benämningen fullt ut.

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se