Att värva en 14-åring

Har det inte varit märkligt tyst om IFK Göteborgs val att skriva kontrakt med en 14-åring?

Det är möjligt att den diskussionen försvann i mellandagsrean, men nog är det konstigt att den passerade förbi så pass obemärkt.

Det handlar om 14-årige Nicklas Bärkroth. Roger Gustafsson som ansvarar för IFK Göteborgs fotbollsakademi, som är föreningens stora ungdomssatsning sedan 2003, säger så här om honom och kontraktet:

"Nicklas har ett väldigt gott fotbollsrykte.

Nicklas gjorde väldigt bra ifrån under lägret.
Och vi erbjöd han chansen att gå till oss. När familjen med tyckte det
var en bra idé så pratade vi ihop oss när det gällde ett ungdomskontrakt."

Jag sympatiserar med tanken som IFK Göteborg har om att halva A-truppen ska bestå av spelare från deras egen akademi. Det är i dagsläget ett av få sätt att på ett ekonomiskt föredelaktigt sätt kunna fostra talanger till stora spelare utan att ruinera klubbkassan genom dyra värvningar.

Jag kan också sympatisera med Roger Gustafssons tankar och idéer när klubben till hösten drar igång sin egen riktiga skola, Änglagårdsskolan, som ska ge ungdomar på mellan- och högstadienivå en möjlighet att kombinera sitt intresse för fotboll med det vanliga skolarbetet. Detta sker utan att på något officiellt sätt knytas till IFK Göteborg som förening, men självfallet måste den outtalade förhoppningen vara att de under skoltiden ska bli så blåvita att om de duger till spel på en högre nivå så knyts de direkt till klubbens akademi.

Om man återgår till 14-årige Bärkroth, vars pappa spelat allsvenskt i mängd, så rimmar det inte riktigt med klubbens nyckelord för verksamheten – Kamratskap, Kul, Kämpa & Kunskap.

När en 14-åring uppmärksammas i media genom ett kontraktsskrivande så handlar ungdomsfotboll i mina ögon inte längre i första hand om kamratskap och kul.

Det är handlar säkert om kämpa och kunskap, men det går inte att komma bort ifrån att det inte handlar om någon välgörenhet för att låta killen spela fotboll utan om en långsiktig strategisk elitsatsning från Roger Gustafsson och IFK Göteborgs sida.  Det låter flott att säga att klubben erbjöd honom chansen att komma till föreningen, men när Nicklas Bärkroth blir så bra att han håller för eliten om 5 år så ska han minsann inte spela i Elfsborg, Gais eller ÖIS. I alla falla inte utan att det kostar pengar.

Jag köper som sagt tanken på en långsiktig strategi för att bygga upp en förening som är självförsörjd på  spelare i så stor utsträckning som möjligt. Men säg då det istället för att linda in budskapet i ord som inte stämmer med intentionerna.

Nicklas Bärkroth är värvad till IFK Göteborg av en enda anledning. Han är redan nu en potientiell storstjärna som måste fångas in i ett kontrakt redan vid 14 års ålder för att i första hand gagna klubben spelmässigt och i andra hand ge klubben pengar den dagen han blir proffs i en turkisk division 2-klubb eller ett mittenlag i danska ligan.

För det är väl dit blåvitt exporterat alla sina blivande landslagsmän de senaste åren. Ut i glömskan och bort från alla möjligheter att bosätta sig i landslaget på riktigt.

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se