Vinnare av Bragdguldet är solklart

Efter ett mycket starkt svenskt idrottsår så borde juryn som på tisdag ska utse vinnare av  Svenska Dagbladets Bragdguld 2006 ha ett svårt arbete framför sig. Eller inte alls.

Som jag ser på saken finns det bland alla världs- och olympiamästare det här året en kandidat som är oslagbar. Min alldeles självklara vinnare är den kandidat som vunnit både OS och VM med några månaders mellanrum.

Det självklara valet är Bengt-Åke Gustafsson och hans Tre Kronor som det här året gjorde vad ingen annan nation lyckats med – OS och VM-guld samma år. Bengt-Åke Gustafsson lyckades med laguttagningarna i båda turneringarna. Han bevisade sin storhet som ledare genom att i två helt olika typer av uttagningar kombinera kvalité, motivation och trygghet till en helhet som många andra försökt göra och misslyckats kapitalt med. Han tog inte ut NHL-proffs som hans företrädare aldrig vågade peta.Det var han som gav den gyllene generationen svenska hockeyspelare rätt omgivning att få sitt så hett efterlängtade OS-guld. Han och laget gjorde det på ett lite typiskt svenskt sätt genom att slå till när förväntingarna var lägre än på många år. Mina egna förväntningar och min skepsis stor inför olympiska spelen.

I februari rangordnade jag inte det guldet mer än som nr 4 av de svenska prestationerna i OS, men med tio månaders perspektiv finns det ingen tvekan.


OS-guldet är den största
idrottsliga prestationen som svensk ishockey lyckats med genom alla tider och när nu 2006 sammanfattas är det tillsammans med VM-guldet något som gör Tre Kronor till helt obestridiga som bragdguldsvinnare.

Mina blogginlägg om Tre Kronor före, under och efter OS:

Vad bra! – Markus Näslund missar OS


Sundin & co – långt ifrån fiasko

Smart av Tre Kronor

Grumligt av Tre Kronor

OS-final för Tre Kronor

Pricken över i – guld till Tre Kronor

Upplevelsen av en sporthändelse

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se