Medieutrymme för miljö
Efter att ha haft en av de längsta valrörelserna i svensk historia, den som påbörjades när alliansen "bildades" för drygt 2 år sedan, har det nu helt plötsligt blivit intressant för varenda tidning och nyhetsprogram på TV/radio att prata om jordens undergång.
Idag är det fisken som ska ta slut i världshaven om exakt 41 år och 2 månader. Aftonbladet kör en stor miljökampanj just nu under parollen "Klimathotet – gör något nu!". Expressen och Världsnaturfonden startar en kampanj som heter "Rädda vår planet!" i syfte att minska koldioxidutsläppen. SVT:s Agenda ägnade en lång stund av söndagens program åt klimatproblematiken där meteorolog Pär Holmgren medverkade, mannen som tycker att bensinskatten borde höjas med 9 kronor litern för att hans klump i magen gällande klimatförändringarna skulle minska.
Det här är självfallet otroligt viktiga frågor för framtiden men problemet är att vi, och då i första hand media, reagerar inte mer än stötvis någon gång per decennium eller när det händer något dramatiskt på väderfronten. Förra hösten var det rekordet i antal orkaner som var samtalsämnet. I början av 2005 var det stormen Gudrun som var upphov till miljödiskussion. Nu i år är det den varma hösten och lite blåst för någon vecka sedan som varit upphov till debatt.
Problemet är att det aldrig sker en seriös debatt om långsiktigheten i klimatfrågorna, och vad vi i lilla landet Sverige kan göra för att påverka. Det är kanske så att en bensinskattehöjning på 9 kronor litern är det enda som dramatiskt skulle framkalla ett minskat bilåkande med nuvarande typ av bränsle. Men då måste det också finnas trovärdiga och ekonomiskt hållbara alternativ att övergå till.
Likadant är det med långsiktigheten i den svenska energidebatten. Där har det i princip inte hänt någonting av värde på 25 år. Vi stänger svensk kärnkraft till förmån för finsk dito och dansk kolkraft. Vad har vi vunnit på detta i det globala perspektivet?
För att få snabba resultat i den svenska delen av klimatkampen krävs det alternativ till det som idag är negativt för klimatet. Det räcker inte med att skrämmas varje gång det blåser till på världshaven eller in över land i skåne eller New Orleans, det faller snabbt i glömska när läget åter "stabiliserats". Hur många orkaner har vi hört talas om den här hösten?
Om inte de ekonomiskt överkomliga alternativen finns för den egna plånboken så kommer den kamp som nu beskrivs i dramatiska ordalag att fortsätta utan att någon nämnvärd förändring sker i människors beteende.
Ser man sedan på ett sådant faktum att snart sagt allt vi konsumerar i Sverige produceras på andra sidan jordklotet av flitiga kineser. Varor som sedan transporteras ett halvt jordklot till våra hamnar och flygplatser. Orsakerna till detta är många, men ytterst handlar det om att som företag överleva på marknaden genom att erbjuda konkurrenskraftiga priser till de stora massorna. Gör du inte det finns inte ditt företag kvar.
Det är bara att se på det företag jag arbetar på . Vi hade inte haft en chans att skriva kontrakt med nya kunder, eller ens behålla befintliga, om inte vi de senaste 5 åren kunnat erbjuda en kraftigt sänkt prisnivå till slutkunden. Det enda alternativet för att lyckas med detta är att hitta den leverantör som till det billigaste priset kan producera en kvalitativt godkänd produkt, något som i allt högre utsträckning alltså sker i Kina.
Det finns säkert en skillnad i hur strategin ser ut hos olika företag, men om ägarna är ett investmentbolag som på 4-5 års sikt vill räkna hem så många kronor, euro eller dollar som möjligt så finns det inte skuggan av en chans att de bryr sig om företagets miljöpåverkan i någon större utsträckning.
Vi behöver inte heller gå hela vägen till Kina för att se det idiotiska. Vi kan hålla oss i europa och se hur våra livsmedel produceras med EU-stöd i ena hörnet för att sedan köras till det andra hörnet i en lastbil. Vi har råvaror som transporteras fram och tillbaka till Sverige för att förädlingen är billigare i exempelvis Polen.
Slutsatsen är att en dramatiskt förändring kommer i det korta perspektivet att innebära en betydande kostandsökning för den enskilde konsumenten. Annars lär vi fortsätta leva med larmrapporter om färre fiskar, drunknade isbjörnar och ökat vattenstånd i Lomma.
Det handlar kanske om att, utan att ge avkall på kvalitén, bli lite mer patriotiska i valet av vad vi konsumerar med utgångspunkt från utbudet på den lokala marknaden och inte enbart med utgångspunkt från prislappen. Det är faktiskt lite sjukt när shopping har blivit ett av våra största fritidsintressen.
Miljöpartiet måste gråta blod av frustration över att den nu aktuella debatten i princip inte existerat de senaste åren utan dyker upp strax efter det val där de förlorade sin chans att påverka agendan.
Svenska bloggar om: miljö, klimathotet, koldioxidutsläpp, energi, konsumtion, shopping, storm, orkan, smhi, världsnaturfonden, wwf
Bloggportalen Intressant.se