Lär barnen veta hut!

En ständigt aktuell fråga är ordningen i våra skolor. Den var en av valfrågorna där i första hand folkpartiet lyfte upp ordning och reda i våra skolor på agendan. Efter valet har skolminister Jan Björklund lagt fram förslag som ska ge lärarna större befogenheter för att kunna skapa ordning, bland annat en sådan självklarhet som att mobiltelefoner inte ska accepteras på lektionerna.

Sedan är det lätt att skjuta över ansvaret på skolan, oavsett om det handlar om förskola, grundskola eller gymnasieskola. Det finns ett helt annat ansvar som borde ifrågasättas först, om inte långt innan skolans ansvar diskuteras så i alla fall parallellt med detta.

Det handlar för de unga barnen och ungdomarna i för- och grundskola om föräldrarnas ansvar och i gymnasieskolan om elevens eget ansvar. Det är inte alltid en enkel match att uppfostra de barn man satt till världen, men man kan inte lägga över huvudansvaret på utbildningsväsendet.
Det är skolor och inte uppfostringsanstalter det handlar om.

Linda Skugge ställer i sin senaste krönika ett antal frågor som kräver svar för att kunna ta ställning till problematiken både i våra skolor och innanför hemmets väggar.

Den stora frågan är, VARFÖR
finns det så många stökiga barn nuförtiden, VARFÖR lyder så
försvinnande få barn? VARFÖR ser endast nån promille av barnen vuxna
som auktoriteter?


VARFÖR har så många adhd-liknande beteende?


VARFÖR skriker alla barn, varför måste en hel skola dela ut hörselkåpor
till barnen för att ingen klarar av att prata lugnt och tyst längre?


VAR ligger problemet? Är det dagis fel? Sockret? Lata föräldrar?


Och varför dalta så? Jag tycker faktiskt att ungarna ska veta hut.
Varför ska det tassas på tå? Ojojoj lilla Olle (ja det är oftast pojkar
som är omöjliga) slåss i stället för att säga hej, han hälsar på ett
litet annorlunda sätt, Olle är inte som alla andra, han bangar in näven
i magen på en när han säger hej, och i stället för att helt enkelt be
Olle skärpa sig så ska Olle få en alldeles egen lärare! Och det ska vi
alla betala för via skatten, jättebra lösning. Bara för att Olle
tjongar till alla han ser.


Varför är det så många ungar i dag som inte kan lyda och följa enkla regler?

Hennes svar är att det är läraren i skolan och föräldrarna hemma som ska bestämma vilka regler som gäller.

Problematiken börjar redan när många föräldrar inte sätter tydliga gränser och regler för sina barn hemma. Det handlar helt enkelt om att det saknas vanlig hederlig uppfostran hos alldeles för många barn idag och det är inte deras fel. Det är deras slappa föräldrars fel, men det är deras barn som drabbas av detta förr eller senare i livet.

Jag vill inte har tillbaka ett bestraffningssamhälle av den gamla sorten med örfilar och skamvrå varken hemma eller i skolan, men för allas bästa måste vi uppfostra om vad som är rätt och fel. Det är inte "offret" som ska tassa på tå, det är "förövaren" som måste förändra sitt beteende. Det är inte okej att ett barn ska anpassa sig till någon som inte följer givna regler för att en lärare inte har rätt befogenheter att agera.

Målsättningen måste vara att den som inte sköter sig ska ändra på sig, precis på samma sätt som tanken är i det vuxna livet. Därför är ett antal av de frågor som Linda Skugge ställer grundläggande för att få ordning på det skenande tåget med ouppfostrade barn och ungdomar.

Det går inte att se på problemet med utgångspunkten "mina barn och andras ungar". Även "mina barn" kan uppföra sig som andras ungar om de inte får lära sig rätt och fel redan från mycket ung ålder. Det är med denna problematik på precis samma sätt som med frågan om jämställdhet. Det börjar med det nyfödda barnet och de värderingar och normer vi väljer att uppfostra det med.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se