Julfascisterna tar över

Det är mörkt ute nu. Det känns inte som om det blir mer än grynings- eller skymningsljus någon gång på dagen, men vi behöver inte oroa oss för snart kommer det att lysas upp utan några som helst gränser i många av de svenska hemmen och trädgårdarna.

Det är varken snön eller vintersolståndet jag tänker på. Det är den accelererande skaran julfascister i vårt samhälle som redan i september börjar kontrollera förlängningskablar och lampor för att succesivt under november installera ljusslingor med fast eller blinkande sken i allt som är högre än 50 centimeter ovan mark i sina trädgårdar.

Christmas_lights_jul_ljus_tradition

Det är små buskar, stora buskar, träd, flaggstänger, trappräcken och hela husväggar. Till detta kommer minst en stjärna eller ljusstake i varenda fönster i hela huset.

Jag kan tycka att det är mysigt med lite julstämning i mörkret i väntan på det nya året, även om vissa som känner mig har en annan bild och tvivlar på det. Även jag ser det viktiga i att har något att lysa upp tillvaron med innan det riktiga ljusets återkomst, men kan det inte finnas lite rimliga gränser i utspökningarna som sker?

Jag välkomnar de som julpyntar både sin trädgård och sina hem med stil och finess. Alla andra skulle kanske passa bättre in i Hollywoodland eller någon annan del av det galna United States of America. Grejen är bara den att där skulle ni inte sticka ut för 50 cent, utan på sin höjd bli en i mängden.

Det paradoxala för mig är att det finns ingenting som kan framkalla den rätta julstämningen så bra som en amerikansk film eller tv-serie som utspelas i juletid.

Det kanske bor en liten julfascist innerst inne även i mig…

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se