Grattis Elfsborg!

Som boendes i Borås Stad men med fotbollshjärtat hos IFK Göteborg så får man ändå utbrista i ett gigantiskt stort grattis till IF Elfsborg.

Det har lyckats med det som få trodde var möjligt mer än i drömmarnas värld. Det första SM-guldet på 45 år kom i eftermiddags när det slog Djurgården med 1-0.

Att det var med ett nödrop på slutet kan vi lämna därhän. Föreningen, som utifrån sett har haft svårt att i en relativt liten stad leva upp till gamla tiders framgångar, har börjat från grunden och lyckats bygga en stabil, trygg och modern fotbollsförening.

Arkitekten bakom bygget heter som ni kanske såg på kvällens sportspegel Stefan Andreasson. När han kom in som klubbchef var det många som rynkade på pannan över hur han skulle kunna få ordning på en klubb som ständigt och jämt haft en förmåga att hamna i interna stridigheter, satsat på totalt felaktiga spelarköp och tränare.

Det är självfallet lätt att förutsättningslöst hylla det nya Elfsborg en dag som denna när guldet är i hamn, men vi ska inte glömma att marginalerna är små. Det är inte mer än några år sedan som laget var ett ständigt lindansargäng som med nöd och näppe hankade sig kvar i allsvenskan. Vad hade hänt med satsningen om det blivit superettan något av de här åren? Inte hade Stefan Andreasson då lyckats skrapa ihop pengar och locka hem Anders och Mattias Svensson.

Men de lyckades hänga kvar och bygga vidare på en grundtanke med Andreasson som stor strateg. Nu står de där med guldet som enligt de flesta experter, inklusive mig själv, skulle ha hamnat hos Djurgården eller Malmö FF. Inget av de var i närheten av guldet det här året.

Grattis Elfsborg och lycka till med himalayavandringen ut på Champions Leagues mödosamma kvalstig nästa sommar!

Ingen tror heller där på Elfsborg och Stefan Andreasson, men jag är alldeles övertygad om att det inte är sista gången som boråslaget har överraskat med en spektakulär värvning av en toppspelare som passar in i lagbygget Elfsborg.

Svenska bloggar om: , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se