GI-maten får IG

Trenden med hälsosamma tips som GI-metoden och vad det nu heter är märklig.

Tron kan försätta berg, psyket är en mycket viktig detalj, men det är med GI-metoden precis som med det mesta i den här branchen – för ensidig kost är inte bra för hela kroppen.

Precis som jag skeptiskt brukar anse om trender av det här slaget, som praktiseras av till synes normala människor, finns det nästan alltid någon negativ effekt när man överdriver åt ena eller andra hållet.

Den negativa effekten med GI-mat, precis som med all dietmat, är enligt professor Charlotte Erlanson-Albertsson att vi blir trögtänkta eftersom hjärnan inte får vad den behöver för att funka till 100%. Enligt henne innebär GI-maten, som är proteinrik och kolhydratfattig, att den som har problem med minnet får ännu större bekymmer eftersom minnet behöver stimulans i form av glukos som finns i den kolhydratrika mat som ska undvikas.

Lite krasst kan man kanske säga att man med GI-metoden blir fittare i kroppen samtidigt som man riskerar bli mer korkad. Pest eller kolera med andra ord.

Det enda som behövs för att må bra är normal och allsidig mat i rimliga proportioner kombinerat med en bra struktur i livet utan för mycket stress, lite motion, ett glas vin då och då och en sexa single malt whiskey varje vecka. Visst låter det enkelt!

Svenska bloggar om: , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se