Några utslitna bultar

Så kom det då, väderomslaget till vinter. På några timmar  gick vi från 8-10 plusgrader  till yrande snö och ishalka.

Mitt mål med tisdagsskvällen, innan kylan och snön kom, var att byta till vinterdäck på båda våra bilar. Det gick kanonbra med Toyotan – alla däck bytta på mindre än en timme. Första däcket på Mitsubishin gick också kanonbra, men sedan började helvetet.

Bultarna på vänster bakdäck satt så hårt att det inte fanns en möjlighet att lossa däcket. Dessutom inbjuder inte heller fälgarna till att kunna få ett bra grepp, istället slinter man bara och bultarna blir rundare och rundare i hörnen. Det hela slutade med att jag fick byta tillbaka det däcket jag lyckats lossa och köra med sommardäck i morse.

Sedan var inte oddsen speciellt goda för att få hjälp med problemet under dagen heller. Jag är inte ensam om att ha kommit på det briljanta att köra med vinterdäck när det är halt ute. Varenda däckverkstad och vanlig bilverkstad i Borås har väntetider på 4-5 dagar för en tid.

Till slut fick jag napp på en däckverkstad där jag idag fick ställa bilen för åtgärd under dagen idag. Det gick nästan bra…

Det visade sig nämligen att det däcket jag inte fick loss fick inte heller däckgubben loss utan att använda betydligt bryskare metoder som inte fanns tid för idag. Därför åker jag nu runt med 3 st vinterdäck och 1 st sommardäck.

Jag har fått ett nummer till en kille som fixar det fjärde hjulet, men rådet från däckgubben var att inte stanna kvar och titta när han tog loss bultarna. Det är med andra ord en brutal process.

Sedan är det ju så med mig och bilar att det är bland det värsta jag vet. Inte att köra, men att ta hand om problem av det här slaget gör att det knyter sig i magen av olust på ett sätt som få  eller inga andra vardagssaker kan göra. Bilar är helt enkelt ingenting jag intresserar mig för rent tekniskt och därmed känner jag mig också som en stor fåntratt i en diskussion om en så enkel sak som några utslitna bultar på ett bakhjul.

När de ringde ifrån däckverkstan och meddelade att de inte fick loss bultarna ställde han frågan "har du försökt att byta däcken själv". Jag hörde detta men fick också för mig en hel del undertoner av anklagelse.

I mitt huvud lät det mer som att han sa "din dumma lilla jävel! Har försökt att byta däcken själv och sabbat bultarna så in i helvete!".

Update:

Nu är även det fjärde däcket utbytt. Killen som hjälpte till med detta sa att det inte var något att skämmas över, det drabbar även proffsen på däckfirmorna titt som tätt. Dessutom var det inte alls speciellt brutalt att titta på när har lossade bultarna. Det tog 10 minuter sen var det klart!

Svenska bloggar om: , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se