Calle Jonsson och sanningen

Calle Jonsson blev frikänd i grekisk domstol för de anklagelser om att ha försökt knivdöda en grekisk man på Kos för drygt 5 år sedan. Grekiska Högsta Domstolen har nu ogiltigförklarat den friande domen eftersom det finns tvivel över hur Calle Jonssons tröja kommit i kontakt med blod från offret.

Den första rättegången kom fram till att detta skulle ha skett på polisstationen efter händelsen, något som HD nu alltså underkänner eftersom den kontakten mellan Calles tröja och offrets kläder med blod inte skulle kunna ha skett förrän flera dagar senare när blodet torkat för länge sedan.

Jag vet inte vilka fakta det finns i övrigt som talar till Calles för- och nackdel. Rapporteringen om Calle Jonsson har i svensk media redan från början utgått ifrån att  han inte har begått något brott. Det har inte handlat om brottsfakta utan istället om hur synd det är om Calle Jonsson.

Jag påstår inte på något vis att Calle Jonsson är skyldig till det han anklagas för. Detta har jag inte något belägg för. Det jag däremot vet är att jag är illa trött på hur synd det är om svenskar som misstänks för brott i andra länder.

Det finns en benägenhet att redan från början framställa svenska medborgare som anklagas för ett brott i annat land som en person vi ska tycka mer synd om bara för att han eller hon är svensk. Det utgås ifrån att polis och rättsväsende i de andra länderna är korrumperade.

Grekland är med i EU precis som Sverige. Om Högsta Domstolen i det demokratiska landet Grekland anser att det finns omständigheter i Calle Jonssons fall som behöver prövas på nytt så måste vi som EU-medborgare låta denna process ha sin gång hur jobbigt det än är för Calle Jonsson under tiden fram till en ny dom.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se