TV-licensen måste avskaffas

Det finns mycket i övrigt att önska av de ministrar som klantat till det för sig själva och för regeringen, men en sak måste ändå konstateras en gång för alla.

TV-licensen måste avskaffas så snart det är möjligt.

Jag hörde igår den nya VD:n för SVT Eva Hamilton säga något i stil med att tv-licensen är en garant för en oberoende och fri television och att risken med en finansiering via skattsedeln äventyrar möjligheterna för detta.

Jag håller med Eva Hamilton om att vi ska ha public service-television i Sverige som inte är beroende av reklam och som kan serva hela svenska folket med smala produktioner som nödvändigtvis inte behöver ha en miljon tittare. Det har fokuserats lite för mycket på detta redan från SVT själva.

Jakten på tittarsiffror har överskuggat målet om en oberoende och fri television. Det visar inte minst de planer på ytterligare minskade resurser för nyheter och samhällsprogram. Där fick hon igår ta emot 14000 namnunderskrifter som protesterar mot detta.

Jag tror inte att en fri och oberoende public service är beroende av tv-licensen. Den är en urbota korkad avgift som handlar om att i princip alla hushåll i hela landet ska betala avgiften, men det är upp till var och en att själv ta sig i kragen och anmäla sitt innehav. Om de inte gör det så ska Radiotjänst ut och jaga syndare som man snällt och vänligt ber betala avgiften när de upptäcks med fjärrkontrollen i ena handen.

Frigör statliga resurser genom att lägga ner Radiotjänst och slussa istället ut de pengar som public service ska erhålla via den skatt som medborgarna betalar in varje månad. Med det skulle vi slippa människor som skolkar från avgiften och dessutom kommer med korkade försvarstal för varför de inte betalat.

Ingen ska inbilla mig att människor som i övrigt har stenkoll på sin tillvaro glömmer bort att betala tv-licensen. De skiter helt enkelt i det eftersom risken att tvingas betala egentligen är obefintlig så länge du inte hamnar på ett jobb där granskningen sker av både media, vänner och fiender.

Svenska bloggar om: , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se