Sjuk möjlighet i föräldraförsäkringen

Föräldraförsäkringen är en fantastisk möjlighet för alla föräldrar i Sverige. Vi ska vara stolta över hur generös den är. Det fattas bara att betydligt fler pappor förstår att utnyttja den i högre grad.

Det finns dock en möjlighet som jag egentligen inte förstår någonting av. Det handlar om möjligheten att vid ledighet i anslutning till helg ta ut föräldrapenning även för helgen.

Ett aktuellt exempel är att jag själv för närvarande plockar ut 4 timmars föräldraledighet varje fredag eftermiddag. När jag gör detta så kan jag alltså inte bara plocka ut föräldrapenning för halva fredagen utan även för halva lördagen och söndagen!

Detta resulterar rent praktiskt privatekonomiskt att jag helt plötsligt "tjänar" en dryg tusenlapp netto mer varje månad som innehåller 4 helger. Jag är alltså ledig från mitt arbete 16 timmar och plockar ut föräldrapenning på sjukpenningnivå för 48 timmar!

Jag säger självklart inte nej till möjligheten när det sannolikt annars skulle resultera i att dagar som finns tillgängliga inte hade använts. Men om man nu bortser från det privatekonomiska så måste jag ändå tycka att detta är en helt sjuk möjlighet som snarast borde dras in.

Ett uppdrag för alliansregeringen Reinfeldt att åtgärda under mandatperioden.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se