Perssons bokslut utan självkritik

Göran Persson gör bokslut för sin tid som statsminister.

Detta gör han på DN Debatt och det sker till synes utan en gnutta självkritik om varför alliansen lyckades sno åt sig det dukade bordet som han så stolt beskriver. Göran Persson har gjort saker bra, jag har personligen röstat på hans parti både 1998 och 2002, men att i en stund som denna bara lyckas slå sig för bröstet och framhålla sin egen förträfflighet är direkt osmakligt och visar upp en oerhört dålig förlorare.

"Svenska folket är positiva om en fortsatt god
utveckling. Konjunkturinstitutet har nyligen gjort en undersökning av
de svenska hushållens syn på arbetsmarknaden. Mätningen utfördes de två
första veckorna i september och visar att dubbelt så många tror på en
minskning av arbetslösheten jämfört med antalet som tror på en ökning."

KI:s undersökning visar säkert rätt i svenska folkets tro om en fortsatt bra ekonomisk utveckling, men Göran Persson borde i det sammanhanget också fundera på varför en mer positiv befolkning ändå röstade bort honom från makten. Vad gick fel Göran?

"Den regering som i dag tillträder har bättre
förutsättningar än någon tidigare svensk regering i modern tid. På den
borgerliga regeringen vilar ett tungt ansvar. Det är inte utan oro vi
nu lämnar över rodret. Tidigare borgerliga regeringars vanskötsel av
Sverige förskräcker. Den valrörelse som vi har bakom oss, där löftena
om både utgiftsökningar och stora skattesänkningar duggade tätt från
högeralliansen, oroar också."

Historiskt sett finns det givetvis fog för en viss oro när en borgerlig regering tar över makten i vårt land, men regeringen Reinfeldt är inte regeringen Fälldin, Ullsten eller Bildt.

Det är säkert precis som avgående statsministern säger – den tillträdande borgerliga regeringen har betydligt bättre förutsättningar än vad som varit fallet vid tidigare tillfällen. Sedan kan man diskutera orsak och verkan precis så att det passar ens egen syn på saken. Beror tidigare borgerliga misslyckanden bara på egna misstag eller kanske också på de då betydligt sämre förutsättningarna när makten togs över i form av föregående regerings politik och rådande konjunkturläge? Förmodligen en kombination av båda.

Återigen; det som känns slående är de totala bristen på ransakan av egna misstag. Göran Persson verkar mer tro att valrörelsen fortfarande pågår och att han kan påverka svenska folkets syn på alliansregeringens praktiska politik innan de ens officiellt har installerat sig på Rosenbad.

Debattartikeln i DN är inget bokslut. Det är ännu en predikan från en bitter avgående statsminister.

Svenska bloggar om: , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se