Brottarnas sliskiga såpa

Svenska brottningsförbundet har på något underligt sätt alltid haft konflikter som blossat upp och som lika ofta hanterats på ungefär samma taskiga sätt i en rad märkliga turer. Det räcker att nämna namn som Pelle Svensson för att det ska vattnas i munnen på en konfliktexpert.

Den senaste tiden har det mest handlat om damdelen av svensk brottning där de två största (enda!)  stjärnorna Ida-Theres Karlsson och Helena Allandi hamnat i blåsväder. Först var de avstängda för att ha bojkottat en tävling där deras egen tränare inte fick vara med. Efter detta fick de åter vara med lagom till VM för några veckor sedan där de båda tog varsitt brons.

061024_wrestling

Sedan är det då den nu aktuella konflikten där förbundet säger att Ida-Theres och Helena mobbar andra brottare. Utifrån sett verkar det vara en klassisk konflikt där två starka och framgångsrika personer har utsetts till bovar.

De utsattas skara vågar inte protestera på annat sätt än genom att skriva brev till förbundet som sedan görs hemliga. Även den andra grupperingen har alltså sina ledare. Men de vågar inte fronta
problemet på rätt sätt utan det ska istället tisslas och tasslas ihop ett brev där individerna kan gömma sig bakom en "allmän" uppfattning. Utdrag ur breven ser ut så här:

Gällivare: "Driva en maktkamp" och försöka "värva övriga i gruppen att ta ställning mot landslagsledningen. Oacceptabla normer och beteenden blivit vardagsmat. Vi kommer inte att acceptera att våra unga tjejer nyttjas till att vara brickor eller slagträn."

Helsingborg: "Tjejerna var inte alls intresserade av att få
hit Ida Theres på våra träningar. Det var så illa att vissa tjejer sa
att dom inte kommer på träningen om vi tog dit henne.
Om Ida-Theres kommer för att träna hos oss, hade vi nekat henne."
 

Det intressanta är också att läsa vilka det är som står bakom de olika breven.

"Johanna Mattsson tävlade i VM senast. Hennes pappa Karl-Erik Taivalsaari är
ordförande i Gällivare SK, som skickat en skrivelse till förbundet mot
Ida-Theres och Helena.
Taivalsaari har tre döttrar i olika landslag.

Patrik Jansson, förbundskapten. Hans flickvän Sandra Sobieski,
landslagsbrottare, tävlar för Helsingborg Wrestling Team som skickat en
skrivelse till förbundet mot Ida-Theres och Helena.
Hans bror Roger Jansson är styrelseledamot i Svenska brottningsförbundet."

Alldeles oavsett vad som är sant eller inte så måste man ändå konstatera att inblandade personer på de utsattas sida i allra högsta grad är insyltade i olika typer av privata relationer till varandra.

Den intressanta frågan för förbundet att ställa till alla som anser sig utsatta är vad var och en tycker. Nu verkar det inte som om de tänker på det viset. Operation hemlighetsmakeri blir det istället. Inte speciellt konstigt med tanke på att flera av personerna på de utsattas sida också finns med i förbundet i en eller annan roll.

SVT:s Jonas Karlsson tog i söndags parti för de utsattas skara. Han anser att förbundet måste ta ner Ida-Theres och Helena på mattan så att de inte skadar dambrottningen.

Det är självfallet upp till honom att göra det. Men personligen tar jag inte Jonas Karlssons åsikter på något större allvar. Sedan han som ett kontroversiellt internt val intog positionen som sportspegelns krönikör efter Albert Svanberg har han inte gjort något annat än att söka just kontroversiella ställningstaganden för sakens skull. Hans åsikter känns med andra ord inte äkta utan anpassade för att skapa så stor uppmärksamhet som möjligt.

Det finns säkert korn och småsten av sanning i kritiken mot Allandi och Karlsson. Men jag tror att en huvudanledning är att just dessa två tjejerna är de enda inom svensk dambrottning som faktiskt lyckats. Övriga två svenskor vid VM hamnade på 8:e respektive 16:e plats. Framgångsrika idrottare är oftast både på gott och ont stora personligheter som skapar kontroverser och avundsjuka runt sig. Här spelare dessutom privata relationer på de utsattas sida en avgörande roll i hur problematiken framställs.

Den ska självfallet inte förekomma mobbing någonstans. Men här ser det mer ut som avund på två svenska världsstjärnor och deras framgång. Och detta från några sämre brottare med sina pappor, pojkvänner och vad det nu var för andra familjeband inblandade.

I slutändan är det ändå bara resultaten som räknas i sportens värld, framförallt i individuella sporter som den här, och där är det bara Helena Allandi och Ida-Theres Karlsson som presterat på världsnivå.

Karl-Erik Taivalsaaris dotter Johanna Mattsson lär inte vinna varken OS- eller VM-medaljer bara för att Allandi och Karlsson blir avstängda.

Svenska bloggar om: , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se