Avskaffa hem-pc reformen

Det är stor sannolikhet att den sk hem-pc reformen kommer att avskaffas av den nya alliansregeringen.

PC-branchen tycker naturligtvis inte att detta är bra och säger att drygt 4000 personer skulle bli utan arbete om den avskaffades. Jag tycker att reformen fyllde ett bra syfte men att det i dagsläget inte är någonting som är nödvändigt att fortsätta finansiera skattevägen.

Min uppfattning är att de företag som nu tror sig bli av med en massa arbetstillfällen har skitit i det blå skåpet.

Det kanske är som dom säger att det försvinner jobb, men samtidigt är det också så att de under många år har skott sig på reformen genom att sälja datorpaket till priser som ligger långt över vad man behöver betala för jämförbara produkter i den vanliga handeln. De har helt enkelt utnyttjat situationen vilket i praktiken innebär att den anställde på ett företag som köpt sin dator som hem-pc har fått betala ett högre pris.

Senast min arbetsgivare presenterade några olika pc-paket visade det sig vid en närmare granskning att det pris som skulle vara kostnaden efter bruttolöneavdraget var jämförbar med kostnaden för att köpa en pc direkt i handeln. Kostnaden före bruttolöneavdraget var alltså 30-35 % högre än i handeln. Alltså har det mer handlat om en extremt dyr avbetalning.

Så den relevanta frågan är egentligen vad det finns för anledning att fortsätta med en reform som för konsumenten inte innebär en billigare totalkostnad än om du köper den i butik. Dessutom sänker du din framtida pension alla de månader som du väljer att sänka din bruttolön via avdrag för hem-pc, något som många nu gjort sedan 1998.

Slutsatsen är alltså att den del av pc-branchen som ägnat stor kraft åt att kränga alldeles för dyra datorer via hem-pc reformen nu målat in sig i ett hörn. Därför är avskaffandet inte någon förlust för konsumenten, som kan köpa datorer precis lika billigt eller billigare.

Den här gången är det de företag som i för hög grad gjort sig beroende av denna försäljning som drabbas. Resten av datorbranchen, med de stora elektronikkedjorna i spetsen, tycker säkerligen att avskaffandet är bra.

Svenska bloggar om: , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se